Rakouští poslanci poprvé zasedli. Kontroverzní chrpu nahradila v klopách Svobodných protěž

Téměř čtyři týdny po předčasných volbách se na ustavující schůzi sešli poslanci nové dolní komory rakouského parlamentu. V novém parlamentu, který přechodně zasedá v císařském Hofburgu, usedlo pět stran, poprvé po více než třiceti letech mezi nimi nejsou členové strany Zelených. Pozornost vzbudili poslanci Svobodných, kteří vyměnili kontroverzní chrpu ve svých klopách za protěž. Předsedkyní Národní rady zvolili poslanci osmatřicetiletou lidoveckou političku Elisabeth Köstingerovou.

Generální tajemnice Rakouské lidové strany (ÖVP) Köstingerová vystřídá v čele zákonodárného sboru sociální demokratku Doris Buresovou, kterou poslanci zvolili místopředsedkyní. Dalším zástupcem předsedkyně Národní rady zůstává Norbert Hofer, místopředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a někdejší kandidát na rakouského prezidenta. Köstingerová je nejmladší osobností v čele rakouského parlamentu a v pořadí třetí ženou.

„Dlouhodobě je to tak, že předseda Národní rady je vždy z nejsilnější politické strany, jeho první zástupce je z druhé nejsilnější a třetí člen prezidia je ze třetí nejsilnější strany. Je to v režii tří nejsilnějších stran, koho ony nominují a ti jsou potom formálně potvrzeni, ale už nedochází k žádným dalším debatám nebo hádkám,“ vysvětlil politolog Vít Hloušek. 

Kandidatura Köstingerové ovšem kritiku vyvolala. Všeobecně se totiž má za to, že v případě úspěchu koaličních jednání ÖVP a FPÖ získá ministerské křeslo v nové vládě kancléře Sebastiana Kurze, a  volba předsedy parlamentu by se tak musela brzy opakovat. Některým kritikům vadil také fakt, že Köstingerová je v národním parlamentu nováčkem, doposud usedala jen v lavicích Evropského parlamentu.

Události ČT: Rakouská Národní rada poprvé jednala v novém složení (zdroj: ČT24)

Zelení po třech dekádách mimo lavice

V rakouském sboru usedlo po říjnových předčasných volbách 183 poslanců z pěti politických stran a hnutí. Vítěze voleb ÖVP bude zastupovat 62 poslanců, druhé sociální demokraty 52 a třetí svobodné 51. Do parlamentu se dostali ještě liberálové z NEOS (deset poslanců) a zástupci Kandidátky Petera Pilze (osm poslanců). Zeleným se nepodařilo překonat čtyřprocentní hranici, a v parlamentu tak poprvé po 31 letech neusednou.

Poslancem nebude v následujících letech bývalý člen Zelených Peter Pilz, který uspěl ve volbách se svým novým hnutím Kandidátka Petera Pilze. Na svůj mandát rezignoval o víkendu poté, co ho jedna žena obvinila ze sexuálního obtěžování.

Poslaneckého křesla se překvapivě vzdal také dosavadní lidovecký ministr financí Hans Jörg Schelling, který by se podle německého listu Handelsblatt mohl stát nástupcem předsedy takzvané euroskupiny Jeroena Dijsselbloema. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí platících eurem.

Politolog Hloušek: Lidovci a Svobodní se přou o ministerstvo zahraničí (zdroj: ČT24)

Kontroverzní chrpu vystřídala protěž, lavice zdobí kaktusy

Pozornost rakouských médií upoutali poslanci protiimigrační a protiislámské FPÖ, kteří v rozporu s dosavadní praxí nepřišli na první schůzi nového parlamentu s chrpou v klopě. Stejnou květinu nosili v letech 1933 až 1938 jako poznávací symbol rakouští nacisté, a poslanci FPÖ tentokrát chrpu vyměnili za protěž alpskou (Edelweiss).

Sociální demokraté se vrátili k červeným karafiátům, zatímco ještě před čtyřmi lety měli v klopách rudé růže. Lidovci sáhli místo květin po tyrkysových plackách s nápisem „oevpklub“ a liberálové z NEOS si sice na klopy žádné květiny nepřipevnili, na své lavice ale postavili kaktusy s růžovými květy. Zástupci Kandidátky Petera Pilze se bez květin obešli úplně.

Poprvé po desítkách let se ustavující zasedání Národní rady nekonalo v budově parlamentu na vídeňské Ringstrasse, ale v provizorních prostorách někdejšího císařského sídla Hofburgu, kde zákonodárci zasedají od 20. září. Parlament se v současnosti rekonstruuje a zákonodárci se do něj vrátí nejdříve v létě 2020.