Aféra Dalligate se točí kolem eurokomisaře a žvýkacího tabáku

Brusel - Bruselem otřásá politická aféra Dalligate - nazvaná podle někdejšího maltského eurokomisaře pro zdraví Johna Dalliho. Ten musel loni rezignovat kvůli tomu, že si údajně řekl o úplatek ve výši jedné a půl miliardy korun. Nyní se objevují velké pochybnosti, jestli se důkazy evropského protikorupčního úřadu vůbec zakládaly na pravdě.

Dalli míval na starosti boj s kouřením, které ročně v Evropě zabije na 700 tisíc lidí. Kufry si sbalil na základě tajné zprávy unijního protikorupčního úřadu OLAF, protože si přes lobbistu údajně řekl o 60 milionů eur, aby nezakázal žvýkací tabák snus. Přímý důkaz o korupci vyšetřovatelé OLAFu sice nenašli, ze sledování hovorů, počítačů a výslechů ale došli k závěru, že o machinacích lobbistů mohl Dalli tušit.

John Dalli:

„Moje jméno bylo pošpiněno po celém světě, nyní fakta začínají přicházet na veřejnost. (…) Bylo to nachystané a zorganizované proti mně.“

Soudy už běží v Belgii, na Maltě i u Evropského soudního dvora. Až ty rozhodnou, jestli si eurokomisař opravdu řekl o úplatek za miliardu a půl, nebo se stal obětí lobbistů v lítém boji o omezování kouření v Evropě. Aférou Dalligate se zabývají už i europoslanci. Německá europoslankyně za Evropskou lidovou stranu Ingeborg Gräßleová navrhuje, aby byl šéf OLAFu Giovanni Kessler kvůli nepodloženým obviněním Dalliho předsedou Evropské komise suspendován. Kessler to ovšem rozhodně odmítá a také Evropská komise se brání a popírá, že by aféra ohrožovala její pověst. "Spíš se ptejte obráceně. Jaký by byl dopad na celou Evropskou unii, kdyby bývala nic neudělala?“ říká mluvčí komise Pia Ahrenkildeová.

Konzervativní maltský politik Dalli sbíral v 70. a 80. letech zkušenosti jako právník ve službách Světové banky, před dvaceti lety se stal maltským ministrem hospodářství, od března 2007 byl ministrem sociálních věcí, eurokomisařem se stal počátkem roku 2010.

Dalli připravoval reformu pravidel pro výrobu, prezentaci a prodej tabákových výrobků, loni v říjnu ale rezignoval kvůli vyšetřování unijního protikorupčního úřadu OLAF. Úřad se zabýval stížností švédského výrobce tabáku Swedish Match, podle něhož se prý jeden maltský podnikatel od firmy snažil získat „finanční výhody“. Výměnou za to prý nabízel, že s pomocí svých kontaktů s komisařem ovlivní podobu reformy zákazu žvýkacího tabáku.

Podle OLAFu ovšem žádné platby mezi maltským podnikatelem a švédskou firmou neproběhly a nejsou ani důkazy o tom, že by se Dalli na podobné machinaci nějak podílel.

Dalliho ve funkci eurokomisaře pro zdraví a ochranu spotřebitelů vystřídal Tonio Borg.