Koalice vedená Saúdy mluví o vyhlášení války Íránem. V Jemenu uzavřela letiště a přístavy

Koalice pod vedením Saúdské Arábie uzavřela v Jemenu přístavy a letiště. Jde o reakci na odpálení rakety z Jemenu směrem k letišti nedaleko Rijádu. K odpovědnosti za sobotní incident se přihlásily jednotky jemenských šíitských povstaleckých Húsíů. Saúdové obviňují Írán, že povstalce vyzbrojuje. Koalice varuje, že kroky Íránu je možné vnímat jako vyhlášení války.

„Odpálení útočné rakety v přímém přenosu je neobvyklé i v bizarních kulisách blízkovýchodních válek,“ říká zpravodaj ČT Jakub Szántó. Povstalecká televize podle BBC uvedla, že šlo o balistickou raketu dlouhého doletu a že cílem bylo mezinárodní letiště u Rijádu.

Saúdská Arábie viní Írán z vyzbrojování povstalců

Sunnitská Saúdská Arábie, která stojí v čele mezinárodní koalice bojující proti rebelům v Jemenu, povstalce z řad Húsíů obvinila z eskalace napětí v regionu a současně obvinila Írán, že jim dodává rakety a další zbraně, což může být vnímáno jako válečný akt.

„Naše koalice má jasné důkazy, že Írán dodává zbraně jemenským povstalcům. Tato podpora prodlužuje válku a utrpení jemenského lidu,“ řekl mluvčí saúdské armády plukovník Turí al Málikí. Raketu podle armády sestřelila saúdská protivzdušná obrana. Uzavření letišť a přístavů má být dočasnou reakcí a nemělo by ohrozit dodávky humanitární pomoci.

Působení Íránu v regionu a jeho dominantní vliv na oddíly Húsíů jsou „jasným příkladem agrese a snahy ohrozit sousední státy, což ohrožuje mír a bezpečnost v regionu a ve světě“, uvedla koalice s tím, že činnost Íránu může vnímat jako vyhlášení války Saúdské Arábii. V prohlášení také stojí, že Saúdská Arábie si vyhrazuje právo přiměřeně na kroky Íránu reagovat.

Ve stejném duchu mluvil také saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr, který prohlásil, že jeho země si vyhrazuje právo odpovědět na nepřátelské akce Íránu. Přes Twitter vzkázal, že íránské vměšování v regionu škodí sousedním zemím a mezinárodnímu míru a bezpečnosti.

Reportáž Jakuba Szántó k dění posledních dní v Saúdské Arábii (zdroj: ČT24)

Írán mluví o provokacích a zastrašování

Teherán tvrzení, že povstalcům poskytuje zbraně, dlouhodobě odmítá. „Saúdská Arábie se účastní agresivních válek, zastrašování v regionu, destabilizujícího jednání a riskantních provokací. Z důsledků viní Írán,“ reagoval jeho íránský protějšek Džavád Zaríf.

Saúdskoarabské vzdušné síly už v minulosti uváděly, že rakety vystřelené z Jemenu byly zneškodněny. V červenci například oznámily, že sestřelily raketu, kterou Húsíové vystřelili k Mekce. Sobotní útok byl ale první, při němž byly ohroženy hustě osídlené oblasti u saúdského hlavního města. Rijád je vzdálený od jemenských hranic asi 1000 kilometrů.

  • Menšinoví Húsíové bojují proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, kterou podporuje koalice v čele s Rijádem. Od března 2015, respektive od intervence arabské koalice, si boje v Jemenu vyžádaly více než 8000 lidských životů.

V posledních dnech se ovšem Saúdská Arábie vzpamatovává i z dalších událostí. Kvůli korupci skončili za mřížemi čtyči sloužící ministři, několik desítek jejich předchůdců a především jedenáct královských princů, zadržených v narychlo vyklizeném luxusním hotelu Carlton-Ritz. Rozkaz podepsal korunní princ Muhammad. V neděli zahynul v troskách vrtulníku další saúdský princ, uvedl Szántó.

„Hyperaktivní obrat saúdské politiky se datuje od dubna 2015, kdy na trůn usedl král Salmán a k moci se dostal jeho dynamický syn. Dnes 32letý korunní princ Muhammad bin Salmán je chápaný jako hlavní motor reforem,“ podotkl Szántó.

Reformy se týkají modernizace ropného hospodářství, posílení vlivu žen nebo sebevědomé zahraniční politiky. Ne náhodou oznámil libanonský premiér Harírí svou rezignaci právě v Rijádu. Jaké dopady bude mít překotný saúdský víkend na celý region, ukážou už následující dny, podotkl Szántó.