Do Kanady nesmí 30 Rusů kvůli smrti Magnitského. Kreml reaguje seznamem „rusofobů“

Kanada uvalila sankce na třicet ruských činitelů, kteří jsou podle ní spoluzodpovědní za úmrtí právníka Sergeje Magnitského. Známý kritik poměrů v ruské policii a justici před osmi lety zemřel za podezřelých okolností ve vězení. Moskva v reakci uveřejnila seznam Kanaďanů, kteří nesmí vycestovat do Ruska. Označila je za „rusofoby“.

Jméno Sergeje Magnitského nese sankční seznam, kterým se už od roku 2012 řídí Spojené státy. Washington po smrti právníka přijal zákon znemožňující vstup do země a přístup k americkému bankovnímu systému lidem, kteří jsou za jeho smrt odpovědní.

Ke stejným opatřením se nyní připojila i Ottawa. Vláda sankce přijala na základě nového zákona, který jí umožňuje zaměřovat se na osoby, které porušují lidská práva, uvedlo ve svém prohlášení kanadské ministerstvo zahraničí. Na sankčním seznamu se ocitl například šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bastrykin.

Moskva v reakci na opatření Ottawy schválila seznam Kanaďanů, kterým zakazuje vstup na ruské území. Oznámila to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Nejednou jsme Kanadu varovali před případným tlakem na Rusko s pomocí sankcí. Na základě reciprocity bylo přijato opatření, které zakazuje řadě kanadských činitelů vstup na území Ruské federace,“ uvedla v prohlášení.

Seznam je dlouhý, jsou na něm desítky jmen. Jedná se o rusofobní občany Kanady, kteří systematicky rozvracejí rusko-kanadské vztahy.
Marija Zacharovová
mluvčí ruského ministerstva zahraničí