Zelení v 80. letech uvažovali o legalizaci pedofilních praktik

Berlín – Německou stranu Zelených, která má ve Spolkovém sněmu přes desetinu poslanců, dohnaly temné kapitoly z minulosti. Ukázalo se, že v rámci odporu strany vůči všemu konzervativnímu působili v 80. letech v jejích řadách vlivní lidé, kteří vážně usilovali o legalizaci pohlavního styku s dětmi. Strana se nyní rozhodla nechat svou minulost prošetřit profesionálním historikem.

Například bývalý člen strany a šestkrát trestaný pedofil Dieter F. Ullmann zdaleka nebyl jediným propagátorem intimního styku s dětmi. Na sjezdu strany v roce 1985 v Severním Porýní-Vestfálsku zazněl požadavek legalizace sexuálních vztahů mezi dospělými a nezletilými za předpokladu, že nedojde k násilnému zneužití.

Peníze od strany v té době dostával i tak zvaný Svaz homosexuálů, pederastů a transvestitů, který požadoval zrušení věkového limitu pro pohlavní styk. „Když se pak Zelení profesionalizovali a dostali do parlamentu, prozkoumali znovu přihlášky a pederasti byli ze strany vypuzeni,“ vysvětluje spoluzakladatel Zelených Ludger Volmer. „Hluboce litujeme, že se o jejich požadavcích ve straně v minulosti diskutovalo,“ říká stranická manažerka Zelených Steffi Lemkeová.

Máslo na hlavě ale mají i dnešní stranické špičky. Flirtování s dětmi si pochvaloval taky prominentní europoslanec Daniel Cohn-Bendit – v době, kdy pracoval v mateřské školce. „Když se malé, pětileté děvče začne svlékat, je to fantastické. Je to hra, neuvěřitelně erotická hra,“ prohlásil například v roce 1982.

Dnes Cohn-Bendit svá slova označuje za pouhou provokaci a kaje se i celá strana. Zelení zaplatili profesionálnímu historikovi, aby v jejich flirtu s pedofily udělal jasno. Jedna z vůdčích osobností strany Claudia Rothová označila požadavek na legalizaci pedofilie za naprosto nepřijatelný a zdůraznila, že se strana na konci 80. let s pedofily nadobro rozloučila.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Současnost Zelených vypadá úplně jinak. Z mladých radikálů se stali političtí profesionálové v oblecích. Někteří už nevylučují ani koalici s dříve úhlavními nepřáteli – křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové. Zelení by tak mohli po zářijových volbách sehrát v 82milionové zemi roli rozhodujícího jazýčku na politických vahách - pokud jim cestou do Spolkového sněmu nepodrazí nohy výstřelky vlastní divoké minulosti.

Vydáno pod