Pomahač: V budoucnu to budeme zřejmě dělat jako Poláci

Washington - Rychlá transplantace obličeje, kterou provedli lékaři v polských Glivicích, je podle českého lékaře Bohdana Pomahače metodou, která pravděpodobně v budoucnu převládne. Pomahač ve středu pro agenturu AP komentoval zákrok týmu polských chirurgů, kteří rekonstruovali tvář, čelisti, horní patro a očnice třiatřicetiletému muži, jemuž řezačka kamene doslova amputovala tvář. Šlo o první transplantaci obličeje v Polsku a zároveň o první takovou transplantaci na světě s cílem zachránit život.

„Právě tak to zřejmě v budoucnu budeme dělat,“ konstatoval český chirurg žijící v USA, který v roce 2011 jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje. Zároveň upozornil, že pacient by přece jen měl mít víc času, aby byl schopen odpovědně se rozhodnout o svém dalším osudu. „Takto zraněný člověk, byť s veškerou psychologickou podporou, se možná jen obtížně rozhoduje pouhé hodiny či dny po události, která ho poznamenává na celý život,“ řekl český chirurg.

Muž, kterému v Polsku transplantovali obličej
Zdroj: ČTK/AP/Cancer Center and Institute of Oncology in Gliwice

Podle polského chirurga Macieje Grajeka, který byl členem glivického transplantačního týmu, se pacientova rána zdárně hojí. Muž sám dýchá a kýváním hlavy reaguje na dotazy. Je ve sterilním prostředí a přijímá léky na potlačení imunitní reakce. Jeho stav zůstává vážný, podle ošetřujících lékařů potrvá ještě měsíce, než bude možné konstatovat úspěch.