Severokorejci propustili unesenou čínskou loď, výkupné se nekonalo

Peking - Ozbrojenci v severokorejských vojenských uniformách dnes propustili čínskou rybářskou loď i její šestnáctičlennou posádkou, kterou zadržovali od 5. května. Podle majitele plavidla únosci požadovaných 600 tisíc jüanů (asi dva miliony Kč) nedostali. Analytici se domnívají, že únos byl spíš individuální akcí příslušníků severokorejské pohraniční stráže, než že by ho zosnovala přímo vláda v Pchjongjangu.

O incidentu napsal o víkendu majitel lodi Jü Süe-ťün na čínský internetový server Weibo. Na něm také dnes propuštění své lodi potvrdil. Podle něj Severokorejci za propuštění lodi a posádky požadovali výkupné, částka ale byla nad jeho možnosti. Jü poděkoval čínskému ministerstvu zahraničí, že se do případu vložilo a pomohlo propuštění lodi vyjednat. Severokorejci prý ukradli většinu paliva a potravin z plavidla a zbili kapitána. „Žádáme Severní Koreu, aby důkladně případ prošetřila, poskytla Číně podrobnosti a přijala opatření, aby se podobné činy již neopakovaly,“ uvedlo k incidentu čínské ministerstvo zahraničí.

Loni v květnu severokorejská loď unesla tři čínská plavidla s 29 rybáři. Státní sdělovací prostředky tehdy psaly, že za jejich propuštění bylo požadováno v přepočtu 190 000 dolarů (asi 3,8 milionu korun). Muži byli propuštěni během několika týdnů.