Afrika obchoduje s totalitní Severní Koreou navzdory sankcím. Kritice čelí hlavně Namibie

Jak sankce v poslední době přitvrzovaly, Pchjongjang začal po světě hledat zdroje tvrdých valut, které potřebuje pro další financování svého jaderného a raketového programu. Expertní tým OSN zjistil, že i přes zákaz uzavíraly africké státy s Pchjongjangem řadu projektů.

Ještě před pár týdny žili a pracovali severokorejští zaměstnanci ve skladišti nacházejícím se pár minut od centra namibijské metropole. Jasně tak porušovali sankce uvalené OSN. Pěstovali si tu jídlo a pohybovali se v nákladních vozech – až před pár týdny zmizeli beze stopy.

Dokumenty ukazují, že celý komplex je stále ústředím severokorejské státní firmy Mansudae. Severokorejské státní podniky stavěly i sochu prvního prezidenta Namibie nebo prezidentský palác ve Windhoeku. V jedné střežené vojenské základně podle vyšetřovatelů OSN funguje severokorejská továrna na munici.

K porušování sankcí přitom dochází už nejméně desetiletí. Pro Namibii jako významného příjemce americké rozvojové pomoci je to citlivé téma. „Od minulého roku je posíláme ze země pryč,“ konstatovala vicepremiérka Netumbo Nandi-Ndaitwahová.

Podle ní spolupráce skončila a namibijské úřady s vyšetřovateli OSN plně spolupracují. „Aktivity, na kterých se Severokorejci v Namibii podíleli, nemohou být považovány za tak výnosné, aby mohly financovat severokorejský jaderný program,“ zdůraznila Nandi-Ndaitwahová.

Podle vedení vyšetřovatelů ale OSN od namibijských úřadů žádnou zprávu nedostalo už víc než rok. „Sledujeme nejméně čtrnáct afrických států, ve kterých jen firma Mansudae provádí poměrně velké stavby. Od továren na munici přes prezidentské paláce až po obytné komplexy,“ upozornil Hugh Griffiths z expertní skupiny OSN.

Desítky afrických zemí podle skupiny spolupracují nejen s Mansudae, ale i severokorejskou armádou. „Nestačí říct, že jste byli zproštěni obvinění OSN pro porušování sankcí vůči Severní Koreji, protože to prostě není pravda. Panel pracuje s tvrdými fakty, s důkazy a o ty žádáme namibijskou vládu celé měsíce,“ prohlásil Griffiths.

Tlak OSN se ale v Namibii už projevil. Na staveništi nového ministerstva obrany se práce severokorejské firmy prozatím skutečně zastavily.