Taliban zabil většinu vojáků na základně v Kandaháru: přes čtyři desítky lidí

Nejméně 43 afghánských vojáků zahynulo v noci na čtvrtek při útoku islamistického hnutí Taliban na armádní základnu v provincii Kandahár na jihu Afghánistánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na afghánské ministerstvo obrany. Podle agentury Reuters přišlo o život také minimálně devět členů Talibanu.

„Na základně bylo více než 60 vojáků, 43 jich bylo zabito, devět zraněno a šest se pohřešuje,“ uvedlo v komuniké afghánské ministerstvo obrany. 

Povstalci zahájili útok ve středu pozdě večer dvěma sebevražednými atentáty, při nichž se ozbrojenci odpálili v automobilech napěchovaných výbušninami. Poté se rozpoutaly boje, které trvaly několik hodin.

  • Organizace vznikla v jihoafghánské provincii Kandahár v červenci 1994 z popudu převážně afghánských uprchlíků, kteří původně studovali Korán v Pákistánu. O dva roky později padlo hlavní město Kábul do rukou hnutí, jehož vůdce mulla Muhammad Umar vyhlásil zemi za „plně islámský stát“ řídící se islámským právem šaría. Taliban oznámil, že popravil bývalého prezidenta Muhammada Nadžíbulláha. Hnutí postupně ovládlo zhruba 90 procent území.
  • Zvrat přišel po teroristických útocích na New York na podzim roku 2001, kdy vojska USA a Británie zahájila v rámci operace Trvalá svoboda útok na Afghánistán. Právě zde měla sídlo organizace al-Káida, zodpovědná za útoky. Už v prosinci 2001 byla vláda Talibanu svržena. Radikální hnutí ale i přes veškerou snahu mezinárodního společenství dál ovládá rozsáhlé oblasti v zemi. 

Hnutí Taliban se přihlásilo k odpovědnosti za útok v prohlášení, které zaslalo médiím. 

Při útoku radikálů ze zálohy navíc zemřelo v severní provincii Balch ve středu šest policistů. Islamisté zaútočili ve středu na sklonku dne také na pozice policie v západní provincii Faráh. Během následné přestřelky zemřelo devět policistů a 22 tálibů, informovala místní policie.