Katalánci vyšli do ulic kvůli zatčení dvou separatistických lídrů

Katalánský premiér Carles Puigdemont označil dva separatistické lídry, kteří kvůli organizaci demonstrací za referendum skončili ve vazbě, za politické vězně. Proti jejich zatčení vyrazily demonstrovat tisíce Katalánců.

„Španělsko vězní lídry občanské společnosti za organizování klidných demonstrací. Bohužel máme v zemi opět politické vězně,“ uvedl v noci z pondělka na úterý na Twitteru katalánský premiér, který několik hodin předtím vyzval španělskou centrální vládu k dialogu.

Mluvčí vlády katalánské autonomní oblasti Jordi Turull uvedl, že jde o útok na základní lidská práva. Podle něj se tak narušila možnost dialogu s Madridem.

Jordi Cuixart a Jordi Sánchez
Zdroj: Reuters/Javier Barbancho

Lídři dvou nejvýznamnějších separatistických sdružení v Katalánsku – Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Omnium Cultural jsou ve vazbě od pondělí kvůli organizování protestů z 20. září.

Ty svolali šéfové těchto organizací poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků. Madrid považuje referendum z 1. října za nelegální a snažil se mu proto zabránit soudně i silou.

Politické vězně nemáme, odmítá španělská vláda

Označení Sáncheze a Cuixarta za politické vězně odmítl zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. „Soudkyně se rozhodla poslat do vězení dvě osoby za vzpouru, ne za jejich ideály,“ prohlásil Millo v katalánském rozhlase.

Totéž si myslí španělská ministryně zdravotnictví Dolors Montserratová. Ani podle ní nejsou ve Španělsku političtí vězni. Montserratová také vyzvala Puigdemonta, aby „nepropásl příležitost, kterou má do čtvrtečních deseti hodin“. Mluvčí kabinetu Turull už ale avizoval, že oznámení ve stanovené lhůtě nepřijde.

Lidé vyšli do ulic

Kvůli zatčení dvou separatistických vůdců se konaly demonstrace, které svolaly do Barcelony a několika dalších měst Katalánska ANC a Omnium Cultural. 

Největší z pochodů začal po 20:00 v centru Barcelony, kde se několikatisícový zástup lidí se svíčkami v rukou vydal k sídlům zmíněných organizací. Organizátoři chtěli uspořádat zcela tichý průvod, z davu se však podle médií ozývaly pokřiky „Nejsme všichni, chybí tu vězni“ či „Všichni jsme Jordi“.

Katalánští stoupenci nezávislosti na Španělsku se nehodlají s uvalením vazby smířit a hodlají protestovat dále. Organizátoři úterních protestů už ohlásili velkou demonstraci na sobotu.

Organizace Omnium Cultural také zveřejnila na sociálních sítích video, v němž vyzývá Evropany k pomoci Katalánsku. „Jsme evropští občané jako ty a potřebujeme pomoct bránit demokracii a svobodu… To, co se děje v Katalánsku, není vnitřní záležitost Španělska. Týká se to všech evropských občanů,“ říká na videu mladá žena.

Opačný názor dala najevo už dříve Evropská komise. Zopakoval ho v úterý i komisař EU pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici, který v rozhovoru pro francouzský rozhlas France Info uvedl, že Brusel nebude dělat prostředníka v katalánské krizi. Tu si musí podle něj vyřešit Madrid a Barcelona.