Na Guantánamu začal soud s řidičem Usámy bin Ládina

Guantánamo (Kuba) - Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě začal dnes vůbec první soudní proces, na kterém se posuzují válečné zločiny spáchané islámskými radikály. Před tribunál předstoupil bývalý řidič nejhledanějšího teroristy na světě Usámy bin Ládina. Sálimu Ahmadu Hamdanovi, který byl obviněn ze spiknutí a napomáhání terorismu, hrozí až doživotní trest vězení. Jde o první americký soud pro válečné zločiny od procesů následujících po druhé světové válce.

Soud v místě, kde jsou několik let zadržovány stovky osob podezřelých z terorismu, by měl trvat pouhé tři nebo čtyři týdny a opírat se o dvě desítky svědectví pracovníků amerického ministerstva obrany. Hamdanův právník již před zahájením procesu tvrdil, že zadržený byl pouhým řidičem a opravářem, a nikoli členem Al-Káidy, jménem svého klienta o zastavení přelíčení. Soud ale tuto žádost zamítl, čímž zadal precedens pro další procesy. Obžalovaný při prvním stání prohlásil, že je nevinný.

Hamdan byl zadržen v listopadu 2001 v Afghánistánu. Soudce Keith Allred řekl vybraným porotcům, že budou muset rozhodnout o vině nikoli na základě výpovědi, již Hamdan učinil ještě v Afghánistánu, ale výhradně na základě výpovědí před soudem. Existuje podezření, že v Afghánistánu byly při výslechu použity donucovaní metody.

Podle žalobců patřil Hamdan k nejužšímu vedení Al-Káidy a ve chvíli zatčení směřoval na bojiště. V autě měl údajně dvě rakety země-vzduch. Přiznal, že pro bin Ládina v Afghánistánu pracoval v letech 1997 až 2001 za 200 dolarů (2800 korun) měsíčně.

Nejsledovanější proces patrně bude s údajným strůjcem útoku na newyorská „dvojčata“ z 11. září 2001 Chálidem Šajchem Muhammadem, který by měl před soud stanout patrně v září. I ten je držen na Guantánamu. Základna přitom patří mezi vězení, o nichž se velmi často mluví v souvislosti s porušování lidských práv. Americkou administrativu za údajné kruté zacházení s vězni.

Na Guantánamo převáželi Američané osoby podezřelé z terorismu, které zadrželi většinou na přelomu let 2001 a 2002 v Afghánistánu. Celkem prošlo základnou přes 750 lidí. Nyní je na Guantánamu asi 270 vězňů, z nichž jen 20 bylo obžalováno.