Experti OSN na chemické zbraně? Sem s nimi, hlásí syrský režim

Damašek - Sýrie je připravena okamžitě přijmout experty OSN, kteří prověří, zda byly v zemi použity chemické zbraně. Damašek už přitom skupině jednou vstup zakázal. Syrský režim opakuje, že by chemické zbraně nikdy proti civilistům nepoužil, opozice zase tvrdí, že sklady chemických látek stále kontrolují vládní síly, které tak jako jediné mohou chemické zbraně použít.

„Vždy jsem byli a jsme i v tuto chvíli připraveni přijmout delegaci ustavenou generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, aby vyšetřila, co se stalo v Chán al-Asalu,“ řekl náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Muktad.

Chán al-Asal leží v severosyrské provincii Halab. V březnu na ni údajně dopadla raketa s chemickou hlavicí. Damašek tvrdí, že ji vypálili teroristé, tedy opozice. Ta je ale přesvědčena, že zbraň použila armáda. Další chemický útok byl hlášen rovněž v březnu z blízkosti Damašku.

Expertní skupina OSN byla už v dubnu připravena na Kypru vstoupit do Sýrie, ale Damašek ji do Sýrie nepustil. Odmítl totiž dát skupině povolení k pohybu po celé Sýrii, jak žádá OSN, ale trval jenom na prověření Chán al-Asalu.

Turecko dnes oznámilo, že prošetřuje zdravotní stav všech syrských uprchlíků, kteří na jeho území přijdou zranění. Zajímá se zejména o to, zda Syřané byli vystaveni chemickým zbraním. USA pohrozily, že prokáže-li se to, pak to bude znamenat zásadní obrat v přístupu k řešení syrské krize. V sázce je vojenská pomoc opozici nebo také intervence.

Kerry ocenil ochotu Ruska zúčastnit se konference o Sýrii, Brahímí zůstává

Šéf americké diplomacie John Kerry dnes v Římě prohlásil, že USA jsou vděčny Rusku za ochotu zúčastnit se další mezinárodní konference o Sýrii. Setkání, o němž se hovoří jako o konferenci Ženeva 2, se má konat ještě v květnu.

Mocnosti podporující syrskou opozici se sešly spolu s Ruskem, které podporuje Damašek, v Ženevě loni a dohodly se na plánu pro Sýrii. Měla být ustavena přechodná vláda, která by zemi vedla do příštích voleb. Konference ale nevyřešila podmínku opozice, která je ochotna se politického procesu zúčastnit až po odstoupení prezidenta Bašára Asada. Plán v Ženevě loni navrhl zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí. Jelikož se mu nepodařilo nic ze svých návrhů prosadit, chtěl z funkce odstoupit. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ale dnes oznámil, že se mu podařilo přimět Brahímího, aby ve funkci zůstal.

Lachdar Brahímí
Zdroj: ČTK/AP/SANA

Kerry dnes v Římě hovořil také o vyzbrojování Sýrie. Řekl, že USA by obecně daly přednost tomu, aby Rusko neposkytovalo syrské vládě vojenskou pomoc. Izrael požádal Rusko o zrušení dohody o prodeji pokročilého systému protiletadlové obrany syrské vládě. Jde o protiletadlový systém S-300 srovnatelný s americkými raketami Patriot.

O tom, že se syrský konflikt může rozšířit, svědčí i prohlášení vůdce libanonského šíitského Hizballáhu, který se těší podpoře z Damašku a Teheránu. Šajch Hasan Nasralláh řekl, že Sýrie jeho organizaci poskytne zbraně, které změní pravidla hry. Právě kvůli údajnému přesunu zbraní ze Sýrie do Libanonu se Izrael minulý týden odhodlal k náletům na několik objektů syrské armády.