Zpráva Pentagonu: Čína díky kybernetické špionáži zlepšuje svou armádu

Washington - Čína si pomocí průmyslové špionáže obstarává technologie pro modernizaci armády. Podle výroční zprávy, kterou vydalo americké ministerstvo obrany, mířily loni počítačové útoky organizované vládou v Pekingu a čínskou armádou i na federální úřady USA. Washington se bude snažit využít zjištění Pentagonu k tomu, aby Čínu přinutil k zahájení dialogu o tomto problému.

V únoru například firma Mandiant obvinila tajnou jednotku čínské armády působící v Šanghaji, že za několik let zorganizovala kybernetické útoky proti 140 společnostem, většinou americkým. „Mnoho počítačových systémů ve světě, včetně těch, které patří americké vládě, bylo loni narušeno. Některé z těchto případů se dají připsat přímo čínské vládě a armádě,“ stojí ve zprávě Pentagonu.

Čína prý takto získává tajné informace o amerických diplomatických, ekonomických a obranných programech. Znalosti, které jsou k takovým akcím zapotřebí, se prý rovnají vědomostem potřebným k vedení kybernetické války.

Čína se snaží vysílat armádu do nových oblastí

Zpráva rovněž poskytuje detailní přehled o postupu Číny ve vojenství. Peking prý má stále větší zájem používat armádu mimo dosavadní oblasti čínského působení. Čínská armáda pomáhala například při evakuačních operacích v Libyi, poslala zdravotnickou loď do Latinské Ameriky a angažuje se v mírových operacích OSN. „Čína pokračuje v masivním a systematickém programu vojenské modernizace,“ stojí ve zprávě Pentagonu. Modernizace se týká balistických raket krátkého doletu i konvenčních raket středního doletu. Číňané usilují o prodloužení dosahu těchto zbraní a také o zpřesnění jejich zásahu.

Zpráva rovněž konstatuje, že Čína v minulých deseti letech přiznávala desetiprocentní zvyšování obranných výdajů. Neoficiální čísla přitom mohou být mnohem vyšší. V březnu například Peking ohlásil zvýšení vojenských výdajů o 10,7 procenta na 114 miliard dolarů. Pentagon však loňské čínské vojenské výdaje odhaduje v rozpětí mezi 135 až 215 miliardami dolarů. Americké výdaje jsou více než dvojnásobné, dosahují 500 miliard dolarů.