Lettova vláda má důvěru obou komor – může se pustit do práce

Řím – Italští senátoři vyslovili důvěru vládě Enrica Letty. Kabinet podpořilo 233 senátorů, proti jich bylo jen 59. Podobně dopadlo i pondělní hlasování v dolní komoře parlamentu, kde měla vláda podporu obou nejsilnějších uskupení, tedy levicové Demokratické strany a pravicového Lidu svobody expremiéra Silvia Berlusconiho. Hospodářskou krizí sužovaná Itálie má konečně vládu od únorových voleb, které skončily patem.

Letta ještě před pondělním hlasováním ve sněmovně představil svůj vládní program, jehož hmatatelné výsledky mají přijít do roka a půl. Slíbil, že v opačném případě z toho „vyvodí příslušné závěry“. Nový předseda vlády, který je zároveň místopředsedou Demokratické strany, vyšel vstříc pravici příslibem, že nezavede plánované daňové zatížení, které chystala předchozí úřednická vláda Maria Montiho. Jde zejména o daň z nemovitostí a zvýšení daně z přidané hodnoty. Ve své inaugurační řeči rovněž zmínil, že se chce zaměřit zejména na růst a vytváření pracovních míst.

Ještě dnes odjede premiér své první kroky konzultovat do Berlína s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ve středu se pak setká v Paříži s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Nedělní střelec jednal sám

Devětačtyřicetiletý Luigi Preiti, který v neděli střílel před římským sídlem italské vlády a zranil při tom tři lidi, jednal podle médií na vlastní pěst a neměl žádné komplice. Za útok na veřejné činitele mu hrozí až doživotní vězení. Zaútočil zrovna ve chvíli, kdy v kilometr vzdáleném prezidentském paláci skládal přísahu nový kabinet Enrica Letty.

Policisté se snaží držet vyšetřování v tajnosti, do italských médií se ale již dostala informace, že Preiti jednal sám a nebyl členem žádné organizované skupiny. Je obviněn z trojího pokusu o vraždu a nedovoleného držení zbraní. Přitěžující okolností je fakt, že jeho čin byl promyšlený (sám se přiznal, že útok delší dobu plánoval a chtěl zabít nějakého politika) a že zaútočil na veřejné činitele. Kvůli tomu by mu mohlo hrozit až doživotí.

Italští senátoři vyslovili důvěru vládě Enrika Letty (zdroj: ČT24)