Mušaraf byl zatčen kvůli vraždě expremiérky Bhuttové

Islámábád - Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf byl ve čtvrtek formálně zatčen v souvislosti s vraždou bývalé premiérky Bénazír Bhuttové. Za její smrt nebyl dosud nikdo odsouzen. Zpráva OSN z roku 2010 došla k závěru, že její smrti bylo možné předejít, a obvinila Mušarafovu vládu, že Bhuttové neposkytla odpovídající ochranu.

„Federální vyšetřovací úřad ve čtvrtek formálně zadržel generála Mušarafa v případu Bénazír Bhuttové,“ sdělil právník obžaloby Čaudhrí Azhar. Bhuttová byla zastřelena 27. prosince 2007 po předvolebním shromáždění.

Bývalý prezident je v Pákistánu obviňován také ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Všechna vznesená obvinění proti své osobě bývalý prezident označuje za „politicky motivovaná“.

Od minulého týdne je Mušaraf ve vazbě kvůli rozhodnutí z roku 2007, kdy v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Tím podle žalobců porušil ústavu a dopustil se vlastizrady.

Návrat do vlasti po pěti letech

Mušaraf se do Pákistánu vrátil po téměř pěti letech v dobrovolném exilu, aby kandidoval ve volbách vypsaných na příští měsíc a „zachránil Pákistán“. Volební komise mu ale neumožnila kandidovat, Taliban mu pohrozil smrtí a soud ho poslal do vazby, byť si ji odpykává „jen“ v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu.

Někdejší generál Mušaraf v roce 1999 svrhl vládu premiéra Naváze Šarífa. Ten je nyní považován za hlavního kandidáta na premiéra. V roce 2008 byl Mušaraf donucen rezignovat a žil střídavě v Londýně a v Dubaji. Do Pákistánu se prý vrátil nejen kvůli kandidatuře ve volbách, ale také proto, aby se z obvinění před soudem očistil.