Sabra povede syrskou opozici

Damašek – Dočasným vůdcem syrské opozice byl dnes jmenován George Sabra. Sabra je syrský křesťan a dosud vedl jednu ze složek opoziční koalice Syrskou národní radu (SNC). V čele opozice nahradí Ahmada Muáze Chatíba, který se vedení koalice vzdal v březnu a definitivně funkci složil v neděli.

„George Sabra byl pověřen vedením koalice, dokud nebude zvolen nový předseda,“ uvádí se v dnešním prohlášení SNC. V syrské opozici je už od 70. let. Byl ve vedení syrské komunistické strany. V roce 1987 byl zatčen při jednom vládním zásahu proti této straně a odsouzen na osm let do vězení. Předsedou SNC byl zvolen loni.      

Sabra studoval v Sýrii a v USA. Jeho profesí je geografie, ale věnuje se také psaní scénářů. Napsal například arabskou verzi dětského seriálu Sesame Street.

Chatíb z vedení odstoupil mimo jiné na protest proti tomu, že spojenci odmítají opozici dodávat zbraně. Bez nich se dle opozičních zástupců nedá boj proti vládě prezidenta Bašára Asada vyhrát. Spojenci se ale bojí, že bojové prostředky se dostanou do rukou islámských radikálů, kteří také bojují proti Asadovi nyní. 

Proto se omezují maximálně na nebojovou vojenskou pomoc v podobě pancéřovaných vozů, přístrojů na noční vidění a ochranných vest. Ekonomickou vzpruhou by pro opozici mělo být dnešní rozhodnutí Evropské unie o uvolnění ropného embarga, což umožní nákup ropy od syrských povstalců.

Unijní ministři zahraničí naopak nejednali o zrušení embarga na dodávky zbraní, které požadují Francie a Británie. Jenže otázka embarga na dodávky zbraní se musí vyřešit do konce května, kdy přestanou platit nynější sankce.