Voyager 1 se vydal na cestu do hlubin vesmíru před 40 lety. Zemi dodnes zásobuje cennými daty

Události: Před 40 lety se vydal Voyager na misi (zdroj: ČT24)

Před čtyřiceti lety odstartovala na svou misi vesmírná sonda Voyager 1. Nyní se nachází přes 20 miliard kilometrů od Země a stále má dost energie na to, aby dokázala posílat vědecké údaje.

Původní předpoklady přitom počítaly s pěti roky, během kterých měl Voyager z vesmíru posílat na Zemi vědecké údaje. Tuto hranici však sonda překonala o celých 35 let a podle momentálních odhadů by mohla ve své práci pokračovat až do roku 2020. I pak bude dál putovat po Mléčné dráze jeho signál, zanikne ale ve vesmírném šumu.

Hranici Sluneční soustavy sonda překonala v srpnu 2012. „Voyager 1 opustil bublinu okolo Slunce a vstoupil do mezihvězdného prostoru. Prostoru mezi hvězdami. To je historický milník mezi velkými objevitelskými cestami, které lidstvo podniklo,“ oznámil tehdy Ed Stone podílející se na projektu Voyager.

K nejbližší hvězdě, kterou má sonda po cestě, poletí 40 tisíc let.

Pro případ, že by se Voyagery někdy setkaly s mimozemskou civilizací, nesou na palubě pozlacenou 18centimetrovou destičku se záznamem zvuků a obrazů, které charakterizují život na Zemi v době vypuštění. Případní mimozemšťané si tak budou moci vyslechnout pozdravy v 55 pozemských jazycích (včetně češtiny) nebo se pohroužit do poslechu hudebních děl Wolfganga Amadea Mozarta či bluesmana Blind Willieho Johnsona.