Obyvatelé jihu Asie dál bojují s velkou vodou: 2100 obětí, hrozí humanitární katastrofa

Při záplavách po monzunových deštích v jižní Asii zemřelo nejméně 2100 lidí. Nejhůře postiženou oblastí je Indie, která hlásí 1700 obětí. Červený kříž varuje před humanitární katastrofou. Voda, která zaplavila města, je totiž mnohdy toxická.

Stovky tisíc lidí živel připravil o domov či sklizeň. „Pokud se nám nepodaří nashromáždit potřebné finanční prostředky a zasáhnout tam, kde je třeba pomoci, hrozí, že propukne další krize kvůli nedostatku potravin a šířícím se nemocem,“ uvedl místní ředitel Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) Martin Faller.

Nejhůře postižen je stát Bihár na severovýchodě Indie, kde povodně usmrtily 514 lidí. V posledních dnech čelí záplavám ale také západ Indie.

Monzunové období v jižní Asii trvá vždy od června do září. Letošní monzunové deště ovšem v Indii, Nepálu, Bangladéši a Pákistánu udeřily silou nevídanou už mnoho let. Podle IFRC bylo postiženo přes 41 milionů lidí.

V západních médiích katastrofu v jižní Asii zastínil hurikán Harvey a následné záplavy v americkém Texasu.

V nedávné době si monzunové záplavy vyžádaly nejvíce obětí v červnu 2013 v severoindických státech Uttarákhand a Himáčalpradéš, kde zahynulo 5750 lidí. V červenci 2010 zahynulo při záplavách způsobených rozsáhlými dešti v Pákistánu nejméně 2000 lidí.