Při útoku islamistických milicí v Mogadišu zemřelo nejméně 43 lidí

Mogadišo - Nejméně 43 lidí dnes zahynulo při pumových útocích a následných střetech ozbrojenců s vládními vojáky v somálské metropoli Mogadišu. Terčem útočníků byl soudní komplex. Silná exploze byla hlášena také z oblasti poblíž letiště. K útokům se přihlásily islamistické milice Šabáb. Byl to jejich nejtěžší úder od srpna 2011, kdy byly z metropole vytlačeny.

Devět dobře ozbrojených mužů ve vládních uniformách zaútočilo na hlavní soudní areál v Mogadišu. Nejméně tři z nich odpálili nálože na svém těle, explodovalo také několik bomb v automobilech. Komplex obklíčily bezpečnostní síly a vypukla přestřelka. „Mysleli jsme, že to jsou vládní vojáci,“ řekl Aden Sabdow, který pracuje v úřadu starosty sídlícím naproti soudnímu areálu. „Ozbrojenci vešli do soudní budovy a pak jsme slyšeli výbuch a po něm začali střílet,“ popsal situaci pracovník soudu Husajn Alí.

Podle agentury AFP při útoku a následných bojích zahynulo 29 civilistů a přes pět desítek jich bylo zraněno. O život prý také přišlo všech devět útočníků.

O pár hodin později vybuchla nálož u budovy somálské zpravodajské služby, sídlící při silnici vedoucí na letiště. Podle policie a svědků exploze zazněla v okamžiku průjezdu vozidel Turecka a Africké unie. Útok si vyžádal nejméně pět obětí. Podle BBC šlo o humanitární pracovníky.

Zraněný při útoku na soudní areál v Mogadišu (duben 2013)
Zdroj: ČTK/AP/Farah Abdi Warsameh

Británie 5. dubna varovala, že podle jejích poznatků „jsou teroristé v konečné fázi plánování útoků v Mogadišu“. Islamistické milice Šabáb byly sice v létě 2011 z Mogadiša vyhnány a bezpečnost v hlavním městě Somálska se od té doby výrazně zlepšila, i tak tam ale občas dochází k podobným útokům. V polovině března zemřelo v Mogadišu nejméně deset lidí při útoku sebevražedného atentátníka, který se odpálil v automobilu poblíž prezidentského paláce. Začátkem dubna pak mohutný výbuch zasáhl sídlo předního finančního ústavu v Mogadišu a zranil dva lidi.

Vydáno pod