Expert: Zaplavený Houston doplatil na divokou výstavbu a kanalizaci jako ze středověku

Bouře Harvey má sice neobvyklou intenzitu, ale sama o sobě není příčinou tak mohutné katastrofy, jakou v těchto dnech zažívá texaský Houston. Problémem je rychlá výstavba a nedostatečná infrastruktura, k čemuž je nutné přičíst také nevýhodné podloží a polohu, uvedl list The Guardian, který se obrátil s dotazy na odborníky.

V Houstonu nejsou záplavy nic neobvyklého. Před dvěma lety zahynulo ve velké vodě osm lidí a hovořilo se tehdy o historických záplavách. Loni voda tekla do města třemi proudy a označovalo se to za záplavy, jaké přijdou jednou za 500 let. O život přišlo šest lidí. V případě bouře Harvey se hovoří nejméně o devíti mrtvých, ale problémy zdaleka neskončily.

Profesor vědního oboru zabývajícího se mořem na univerzitě v Texasu Sam Brody řekl, že katastrofa má několik příčin. „Jde o velmi nízko položenou pobřežní rovinatou pláň na jílovitém podloží, které neodvádí dobře vodu. Město je vystaveno velmi silnému dešti a přílivové záplavě. Máte zde terén náchylný podlehnout záplavám a šest milionů lidí k tomu, množství pevných silnic a dlažby a chybějící obecné povědomí o tom, jaký dopad to bude mít na přirozené odvodnění krajiny. Výsledkem jsou katastrofy,“ tvrdí Brody.

Sám je už tři dny uvězněn ve svém domě na západě města. Podle něj se na problému podepsalo příliš rychlé rozšiřování Houstonu. Město vybudovalo stovky kilometrů čtverečních dlažby, mohutně znásobilo zástavbu, ale infrastruktura tomu neodpovídá.

„Mnoho čtvrtí používá příkopy u silnic jako kanalizaci, skoro jako ve středověku,“ popisuje Brody. Při prudkém dešti, který je v Houstonu vzhledem k vlhkému subtropickému klimatu očekávatelný, nemá voda kudy odtéci. Pokud se v nové zástavbě vybuduje moderní kanalizace, lze to přirovnat „k léčbě symptomů, nikoli problému samotného“. Voda, kterou tento systém odvádí, totiž stéká do starších čtvrtí, které nejsou uzpůsobeny k tomu vypořádat se s takovým přívalem.

„Slyším, jak lidé z míst, kde žijí až třicet let, říkají, že nikdy nebyli vyplaveni, až nyní,“ uvedla šéfka houstonského střediska moderního výzkumu Lisa Gonzalezová. Také ona řekla, že když se v Houstonu rozhoduje o další výstavbě, posuzují se jednotlivé projekty odděleně, nikoli s ohledem na vliv na zbytek města.

Hurikány v normálním případě absorbují vlhkost nad oceánem, avšak Harvey je „zaklíněn“ mezi dva systémy, z nichž jeden se tlačí na sever a druhý se snaží dostat na jih. Z bouře Harvey spadlo na Houston už tolik vody, že systém tuto vodu znovu nasává do sebe a nechává ji spadnout pod sebe.

Budoucnost bude ještě horší

Podle odborníků ale budou Houston v budoucnu pustošit i mnohem ničivější bouře. Město je na rovině, z níž voda neodtéká snadno, a silných bouří bude vzhledem k oteplování klimatu přibývat.

„Houston se potápí. Musíme vyčlenit ty jeho části, které jsou nejvíce ohroženy, a zajistit, aby se tam nestavělo. Pokud tam už domy jsou, měli bychom uvažovat o jejich odkoupení,“ domnívá se Gonzalezová.