Záhadná mlha přišla od moře, přes 130 Britů skončilo v péči lékařů

Přes 130 lidí skončilo v nemocnici kvůli záhadné mlze, která v neděli zasáhla pobřeží Východního Sussexu na jihovýchodě Anglie. Záchranáři evakuovali návštěvníky místní pláže poté, co opar lidem způsobil potíže s dýcháním, pálení očí a zvracení.

Policie uvedla, že mlha dorazila na pobřeží od moře. Příčina chemického oparu zatím známa není. Zřejmě se ale jedná o únik chemikálií – během předešlých incidentů zanesl vítr opar od průmyslové zóny ve Francii.

Svědci sdělili, že opar se za slunečného dne objevil znenadání a byl silně cítit chlorem. Pláž se vyprázdnila do deseti minut poté, co lidem začalo být špatně, konstatoval Kyle Crickmore, který zde trávil čas s rodinou.

Popsal, jak se zčistajasna objevil mlhavý závoj zapáchající chlorem. „Bylo to nezvyklé, protože byl pěkný, jasný den,“ uvedl muž. Zdravotní potíže, které lidé na pláži utrpěli, nejsou podle záchranářů závažné.

Policie doporučila lidem žijícím na pobřeží nechat zavřená okna i dveře.

V pondělí se pláž návštěvníkům znovu otevře, úřady ale budou situaci na místě bedlivě sledovat. Podle nich je „silně nepravděpodobné“, že by v mlze byl obsažen chlor.