V Indii vypuklo násilí po odsouzení slavného guru. Desítky mrtvých a 200 zraněných

Skoro tři desítky mrtvých si vyžádaly nepokoje, které propukly v Indii poté, co byl kontroverzní guru Gurmít Rám Rahím Sinh shledán vinným ze znásilnění. Dvě své stoupenkyně podle soudu zneužil v roce 2002 ve svém sídle ve městě Sirsa. Guru tvrdí, že je nevinný. Dvě stě lidí utrpělo při následných potyčkách zranění.

Guru je také podezřelý, že přesvědčil asi 400 svých mužských příznivců, aby podstoupili kastraci. Do města Pančkula ve státě Harijána na severu země se vydaly desítky tisíc Sinhových přívrženců, kteří ve vinu svého guru nevěří.

Ve městě byly rozmístěny tisíce příslušníků armády a polovojenských jednotek, nedokázaly ale zabránit propuknutí nepokojů, při kterých Sinhovi stoupenci napadli železniční a čerpací stanice i televizní přenosové vozy.

Policie se pokusila zastavit protestující dav slzným plynem a vodními děly a pak začala střílet do vzduchu. Otázkou je, zda některé kulky nezasáhly i účastníky nepokojů, protože podle policie mají některé oběti střelná zranění. Policie zadržela více než tisíc Gurmítových stoupenců, které viní ze žhářství a ničení veřejného majetku.

Násilnosti v Indii po odsouzení guru
Zdroj: Reuters/Cathal McNaughton

Nepokoje krom státu Harijána zasáhly i Paňdžáb, hlavní město Dillí a stát Rádžasthán. V Dillí stoupenci kontroverzního duchovního učitele zapálili několik autobusů a dva prázdné železniční vagóny. Bilance 28 mrtvých přitom nemusí být konečná. Více než 200 osob bylo zraněno.

Televizní záběry ukázaly převrácená, hořící auta v Pančkule i mrtvé tělo ležící na jedné z ulic. Nemocnice v Pančkule je zaplavená zraněnými, které sem záchranáři převážejí sanitkami a lidé přinesli na improvizovaných nosítkách. Z jedné části města stoupá kouř.

Guru Gurmít Rám Rahím Sinh stojí v čele duchovní skupiny, která má podle něj asi 50 milionů přívrženců. Hnutí se kromě duchovní činnosti údajně věnuje také sociální pomoci a řídí několik škol a nemocnic.

Padesátiletý Sinh je populární osobnost; má vzezření rockové hvězdy a vystupuje na rockových koncertech. Píše také scénáře k filmům, v nichž pak sám hraje. Ve snímcích Sinh mimo jiné bojuje proti zlosynům a vyhazuje hořící motorky do vzduchu.