Novinářku, která psala o dánské ponorce, pohřbil majitel stroje v moři. Policie našla zohavené tělo

Příběh novinářky, která zemřela za podezřelých okolností v ponorce u Kodaně (zdroj: ČT24)

Dánský majitel amatérsky postavené ponorky Peter Madsen, který čelí podezření z neúmyslného zabití švédské novinářky, vyšetřovatelům přiznal, že žurnalistka zemřela na palubě jeho lodi. Při pátrání po těle novinářky našla dánská policie na pobřeží nedaleko Kodaně zohavené ženské tělo.

Podle majitele ponorky Madsena žena zemřela údajně při nehodě. Její tělo pak prý pohřbil v moři. Novinářka byla naposledy viděna, jak vstupuje na Madsenovu ponorku, o níž psala reportáž. Vynálezce původně tvrdil, že Kim Wallová sice na jeho plavidle byla, ale později z něj vystoupila.

Dánské a švédské námořní úřady zmapovaly cestu ponorky v zátoce Köge a v úžině Öresund z osudné noci a do oblasti nacházející se mezi oběma zeměmi byli několikrát vysláni potápěči. Pátrání po těle novinářky, kterého se Madsen údajně zbavil právě v zátoce Köge, v pondělí pokračovalo za pomoci sonarů.

Zda patří nalezené ženské tělo právě pohřešované Švédce, zatím není jasné. Nepodařilo se ho zatím identifikovat. Chybí mu totiž hlava, nohy i ruce.

Třicetiletá reportérka Wallová nastoupila do Madsenovy ponorky 10. srpna, loď se ale později potopila. Madsen se zachránil, Wallová však byla od té doby nezvěstná. Ve vraku ponorky její tělo nalezeno nebylo.

Madsen až doposud tvrdil, že ženu vysadil ještě před nehodou v Kodani. Policie ho ale vzhledem k nesrovnalostem v jeho výpovědi obvinila z neúmyslného zabití novinářky, napsal dánský tisk.

Přibližně 40tunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus bylo největší amatérsky postavenou ponorkou na světě. Nešlo přitom o jediný Madsenův projekt. Šestačtyřicetiletý muž nejprve postavil malou ponorku Freya a po ní větší ponorný člun Kraka.

Spolu s Kristianem von Bengstonem, jenž dříve pracoval pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), také inicioval sdružení amatérských nadšenců, které se pokouší dostat do vesmíru člověka.