Izrael a Hizballáh si podle dohody vyměnily vězně a ostatky vojáků

Jeruzalém - Na hranicích mezi Izraelem a Libanonem došlo k plánované výměně zajatců. Izrael nejprve převzal od libanonského Hizballáhu ostatky dvou unesených vojáků. Po rychlé identifikaci, která potvrdila, že jde skutečně o těla izraelských vojáků, Izrael Hizballáhu na oplátku předal pět živých vězňů, do země z Izraele také míří ostatky 199 mrtvých.

Na celou výměnu dohlížejí pracovníci Červeného kříže, ani jedna ze stran totiž nevěděla, v jakém zdravotním stavu zajatci budou.

Pro Izrael a především pro rodiny dvou izraelských vojáků Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva, které před dvěma lety na hranicích unesli ozbrojenci libanonského Hizballáhu, dnes definitivně zhasla poslední naděje, že oba muži žijí. Na hranice, kde se výměna uskutečnila, přijelo auto Hizballáhu, z něhož poté muži vytáhli dvě černé rakve s ostatky izraelských vojáků. Ty pak převzali pracovníci Červeného kříže. Kromě toho Hizballáh Izraeli neplánovaně předal ještě ostatky dalších šesti vojáků.

Izraelci považují výměnu za nerovnocennou

„Konfrontace s realitou byla těžká,“ prohlásil na hranicích Šlomo Goldwasser, otec zabitého vojáka.

Tíživé pocity popsal i otec druhé oběti Zvi Regev: „Byl to opravdu strašný pohled. Byl jsem vždycky optimistický, vždy jsem doufal, že se s Eldadem opět setkám a obejmu ho.“

Fakt, že Ehud Goldwasser a Eldad Regev jsou mrtví, ale výměnu nezmařil. Poté, co Izrael urychleně identifikoval ostatky pomocí testu DNA, už nic nebránilo předávce pěti vězňů a ostatků 199 bojovníků Hizballáhu.

Mezi pěticí zajatců je i Sámir Kantar, který je od roku 1979 ve vězení za brutální vraždy čtyř Izraelců. Před téměř třiceti lety zabil Kantar izraelského policistu, dalšího muže připravil o život přímo před očima jeho dcery, tu pak usmrtil pažbou zbraně. Matka děvčete, která se během útoku skrývala ve skříni, udusila své druhé dítě, když se mu snažila ve strachu před prozrazením zabránit v pláči.  

Ze samotné předávky zajatců tedy nemají v Izraeli velkou radost. Podle většiny je výměna nerovnocenná. Izrael totiž získal ostatky dvou lidí, zatímco Hizballáh převzal pět živých lidí a ostatky dalších 199 osob. „Za tuto dohodu platíme velmi vysokou cenu. Ale musíme být pyšní na rozhodnutí našeho státu dostat zpět Eldada a Ehuda. Byla to jeho morální povinnost,“ říká Zvi Regev, otec jednoho z mrtvých vojáků.

„V Izraeli je velmi smutná nálada, všichni vědí, že země za tuto výměnu zaplatila příliš mnoho, ale také, že neměla žádnou jinou možnost. V Libanonu oslavují miliony lidí návrat mnohonásobného vraha, v Izraeli se pohřbívají lidé. To je rozdíl mezi teroristickými organizacemi a mezi demokratickým státem,“ popisuje atmosféru redaktorka Channel 2 News Tatina Hoffmanová

Hizballáh i Hamas slaví

Hizballáh vydal
○ ostatky vojáků Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva
○ ostatky dalších šesti vojáků

Izrael vydal
○ 199 mrtvých libanonských a palestinských bojovníků
○ 5 vězňů, mezi kterými je i na doživotí odsouzený vrah Sámir Kantar

Hizballáh považuje dohodu o výměně vězňů za vítězství, již dlouho se totiž snažil získat své lidi zpět. I proto v roce 2006 unesli ozbrojenci Hizballáhu právě dva izraelské vojáky Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva, kteří jim jako rukojmí měli dopomoci k výměně za bojovníky vězněné v Izraeli, především šlo Hizballáhu o osvobození Kantara. Nyní, po dvou letech, tedy dosáhla organizace svého. „Dnešek je den vítězství. Je velký důvod k oslavám. Kéž bych mohl jet na jih přivítat hrdiny,“ říká obyvatel Bejrútu.

Pro pět vězňů, které Izrael dnes Hizballáhu předal, připravili v Libanonu velkolepé přijetí. Lidé oslavují, vláda vyhlásila den volna. Na vězně čekal na hranicích červený koberec. Na letišti je jako hrdiny uvítali nejvyšší vládní a straničtí představitelé. „Váš návrat je novým vítězstvím,“ prohlásil prezident Michel Sulajmán. Na následné uvítací ceremonii v jižní části města se nakrátko objevil na pódiu i vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh obklopený tělesnými strážci. Poté, co si Nasralláh potřásl rukama se všemi pěti osvobozenými bojovníky, každého objal a políbil, řekl desetitisícům shromážděných lidí, že éra porážek je pryč a nyní nastala éra vítězství. „Tento národ, tento lid a tato země nemohou být poraženy,“ řekl Nasralláh, který se jen velmi vzácně objevuje na veřejnosti. Ali Bazzi, poslanec radikální libanonské organizace, prohlásil: „Dnešek je velký a historický den. Slavíme libanonské odhodlání a vítězství našich mučedníků nad izraelským terorismem!“ 

Podle Hizballáhu znamená přijetí dohody o výměně vězňů oficiální přiznání porážky ve válce z roku 2006, ve které zemřelo více než tisíc lidí. Předávku už od rána slaví také příznivci Hamasu v pásmu Gazy, kde lidé jásají a slaví na ulicích vítězství Hizballáhu.