Amerika je připravená na Hillary

Washington – Stoupenci Hillary Clintonové zahájili kampaň, která má bývalou americkou ministryni zahraničí podpořit v boji o prezidentské křeslo v roce 2016. Politický akční výbor (PAC) spustil stránku readyforhillary.com, což v překladu znamená připraveni na Hillary. Zatím bez odpovědi ovšem zůstává otázka, zda je ale Hillary připravená na Ameriku.

„Amerika je na Hillary připravená, potřebujeme vaši podporu, abychom byli připraveni jí pomoci, až se ona rozhodne vyjádřit se k této výzvě,“ píše se na stránkách. Ty mají pomoci shromáždit finance na volební boj. Samotná Hillary Clintonová se přitom před časem z aktivní politiky stáhla, když dobrovolně opustila křeslo ministryně zahraničí. K případné účasti v příštích prezidentských volbách se ona sama zatím nevyjádřila. 

V době příštích voleb jí bude 69 let a průzkumy jí nyní dávají velké šance na zvolení. Hillary Clintonová kandidovala přitom už v roce 2008. Jenže tehdy ji nakonec v demokratických primárkách porazil Barack Obama. 

Clintonová se teď podle všeho chce věnovat především jí blízkým tématům. V úterý vystoupila ve Washingtonu na večírku uspořádaném k ocenění mimořádných výkonů žen. „Na srdci mi leží zejména boj proti domácímu násilí,“ prohlásila tady.

Hillary Clintonová
Zdroj: Cliff Owen/AP Photo