Městská rada rozhodla: Do každé rodiny povinně bouchačku

Nelson (Georgia, USA) - V americkém městě Nelson ve státě Georgia schválili vyhlášku, podle níž má každá rodina vlastnit zbraň. Městská rada si od toho slibuje větší ochranu svých 1 300 obyvatel. Žádné postihy za nedodržení ale nehrozí. Povinnost také neplatí pro trestané zločince ani pro ty, kteří trpí psychickými problémy.

Nelson tak jde přesně proti proudu, protože federální vláda se naopak snaží zbraně omezit. Podle jednoho z členů městské rady je opatření symbolické, protože nestanoví tresty za jeho porušení; vysílá však signál potenciálním zločincům a slouží zároveň jako vyjádření podpory právu na držení zbraní, které má v USA dlouhou tradici. Místní politici také doufají, že se město stane bezpečnějším.

Duane Cronic, člen městské rady Nelsonu:

„Tahle vyhláška je odstrašujícím opatřením a vzkazem pro všechny potenciální kriminálníky, aby si dobře rozmysleli, jestli k nám do města zavítají.“

„Nemyslím, že to bude mít nějaký efekt. Nikdo si nekoupí zbraň proto, že musí. Kdo ji nemá, tak ji nikdy nechtěl a nekoupí si ji ani teď. A to oni vědí. Tohle je jen rétorika Tea Party. Snažili se to rozšířit i do dalších měst v zemi, ale nepovedlo se,“ říká jeden z místních obyvatel Lamar Kellett.

Každá rodina v Nelsonu musí vlastnit zbraň (zdroj: ČT24)

V jiných amerických státech je trend spíš opačný, tedy zákony o zbraních zpřísňovat. Debata o kontrole zbraní se ve velkém rozpoutala po prosincovém masakru na základní škole v Newtownu, kde střelec zabil 20 dětí a šest dospělých. Právě rodiče zabitých dětí tlačili na zákonodárce ve státě Connecticut, ať držení zbraní zpřísní. Politici se už dohodli a s návrhem souhlasí, hlasovat mají ve středu. Seznam zakázaných zbraní se rozšíří o více než sto typů, přibudou přísnější kontroly majitelů zbraní. A prodávat se budou zásobníky jen o velikosti maximálně deset nábojů.