Procesí v Jeruzalémě prošlo Kristovou cestou utrpení

Jeruzalém - Tisíce křesťanů s dřevěnými kříži v rukou a za odříkávání modliteb prošly v Ježíšových stopách ulicemi jeruzalémského Starého Města, aby si připomněly Kristovu cestu utrpení a smrt na kříži na Velký pátek. Oslavy Velikonoc předtím zahájila ranní mše v chrámu Božího hrobu, který byl vystavěn v místě, kde byl Ježíš před takřka 2 000 lety údajně ukřižován, pohřben a kde vstal z mrtvých.

Františkánští mniši v hnědých sutanách odříkávali v průběhu procesí latinské modlitby a vysvětlovali římskokatolickým a protestantským věřícím význam každého ze 14 zastavení křížové cesty. K těmto zastavením se vážou důležité události, které se Kristovi přihodily během jeho poslední poutě z místa, kde byl odsouzen, na vrch Golgota, kde byl podle křesťanské víry přibit na kříž.

Jeden z mužů v procesí s trnovou korunou na hlavě ztvárňoval Krista. Po hrudi mu stékala rudá barva značící krev a na zádech vlekl mohutný kříž. Obklopen byl muži představujícími římské vojáky.

Na Velký pátek večer se také tradičně koná mše v bazilice Narození Páně v Betlémě, která byla zbudována na místě, kde se podle křesťanské tradice Ježíš narodil.

Jako každoročně nasadily i letos na Velký pátek izraelské úřady k zajištění bezpečnosti do ulic množství policistů. Izraelské ministerstvo turistického ruchu uvedlo, že očekává asi 150 000 návštěvníků během velikonočního týdne a oslav židovského svátku Pesach, které se letos časově shodují.

Ortodoxní křesťanské církve, které používají juliánský kalendář, oslaví Velký pátek až v květnu.