Syrská armáda dobyla Suchnu. V Homsu už vládne nad všemi většími městy

Syrské armádě Bašára Asada se podařilo dostat pod úplnou kontrolu strategicky významné město Suchna v centrální části země. Informovala o tom syrská státní média. Až dosud Suchna platila za poslední větší město v provincii Homs, které ještě ovládal samozvaný Islámský stát. Vládní vojska nyní pokračují v protiislamistickém tažení směrem na východ.

Město Suchna leží asi padesát kilometrů severovýchodně od starobylého města Palmýra a zhruba třicet kilometrů od hranic s provincií Dajr az-Zaur, posledním opěrným bodem IS v Sýrii.

Právě na tuto oblast se teď zaměřují syrské vládní síly, které s podporou spojenců postupují od západu k východním částem země. Podle syrských vládních médií v Suchně Asadova vojska islamisty zabila a jejich zbraně zničila. Pronikla už také do provincie Dajr az-Zaur z jižních oblastí sousední provincie Rakká.

Bojovníci IS mají pod kontrolou takřka celou provincii Dajr az-Zaur, k níž na východě přiléhá Irák. Syrská vláda v této provincii kontroluje pouze izolované části stejnojmenného hlavního města provincie a nedalekou vojenskou základnu.