Aféra, která hýbe USA. Propuštěný pracovník Googlu prý reagoval na přehnané poučování o sexismu

Horizont ČT24: Google v pasti korektnosti (zdroj: ČT24)

V Americe vyvolalo pozdvižení propuštění zaměstnance firmy Google Jamese Damorea za údajně sexistické výroky. Damore vydal prohlášení, podle něhož ženy nemohou být v technologických profesích zastoupeny stejnou měrou jako muži kvůli biologickým rozdílům.

Technologické firmy z amerického Silicon Valley jsou často kritizovány, že nerespektují genderová pravidla. V Googlu tvoří muži 69 procent zaměstnanců, jen na čtvrtina vedoucích pozic jsou ženy.

Damore se hodlá bránit u pracovního soudu. Obdržel prý řadu zpráv od svých kolegů, v nichž mu vyjadřovali vděčnost, že se nebál promluvit. Damore uvedl, že svým prohlášením reagoval na to, že jsou ve firmě potlačovány konzervativní pohledy. Někteří pracovníci se kvůli tomu prý cítí izolovaní a zvažují odchod.

Na dokumentu začal pracovat během pracovního letu do Číny, poté co absolvoval trénink, jak se chovat. „Bylo to hodně ponižující: Tohle nemůžete říkat, to je sexistické. V tom, co říkali, bylo hodně pokrytectví. Rozhodl jsem se sepsat dokument, abych si utřídil myšlenky,“ poznamenal vyhozený softwarový inženýr.

V prohlášení, které rozšířil v interní komunikační síti Googlu, tvrdí, že muži jsou pro IT profese „biologicky vhodnější“, a proto v technologických oborech a ve vedoucích pozicích nejsou ženy zastoupeny stejnou měrou. 

„Musíme přestat předpokládat, že rozdíly mezi pohlavími naznačují sexismus,“ napsal v dokumentu. Ženy obecně upřednostňují práci v sociální nebo umělecké oblasti, zatímco více mužů má rádo kódování, uvedl také autor textu.

Vedení společnosti Damorea v úterý vyhodilo. Podle šéfa firmy Sundara Pichaie jeho prohlášení porušovalo pravidla chování v Googlu. Text podle něj „překročil linii, když podporoval škodlivé genderové stereotypy na pracovišti“.

Tvrdit, že někteří naši kolegové mají rysy, které je činí méně biologicky vhodnými pro tuto práci, je urážlivé a není to v pořádku. Je to v rozporu s našimi základními hodnotami a kodexem chování, který očekává, že každý zaměstnanec Googlu udělá vše pro to, aby vytvořil na pracovišti kulturu bez obtěžování, zastrašování, předpojatosti a protiprávní diskriminace.
Sundar Pichai
šéf firmy Google

Bývalá inženýrka Googlu Erica Bakerová v blogu napsala, že ji něco takového „zklamalo, ale nepřekvapilo“. „Tohle nejsou úplně nové způsoby (chování). Nové je na tom to, že se zaměstnanec cítil tak bezpečně, že sepsal a sdílel interně osm sexistických stran,“ konstatovala bývalá zaměstnankyně.

Damoreův nechtěný odchod vyvolal protesty a vášnivé diskuse o svobodě slova. „Cenzura je pro ztroskotance. Ženy i muži si zaslouží respekt a nelze je vyhazovat, když slušně vyjádří svůj názor. Lepší je argumentovat,“ napsal na Twitteru zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

Na stranu vyhozeného inženýra se postavila i pravicová média. Majitel webu Right Wing News John Hawkins napsal, že Damore byl vyhozen kvůli svým konzervativním názorům.

Ilustrační foto
Zdroj: Axel Schmidt/Reuters

Ultrapravicový server Breitbart News, jehož bývalý šéf Steve Bannon je teď hlavním stratégem Bílého domu, začal publikovat sérii rozhovorů s „rebely Googlu“, podle nichž společnost potlačuje nepohodlné názory.

Programování bylo v počátcích doménou žen, protože se nepovažovalo za prestižní profesi. Když jeho význam začal růst, zvyšoval se podíl mužů, kteří nyní dominují, upozorňuje agentura Reuters.