Šéf povstalců ve Středoafrické republice se prohlásil prezidentem

Bangui - Šéf středoafrické povstalecké koalice Séléka Michel Djotodia se po dobytí hlavního města Bangui v neděli prohlásil za prezidenta. Dosavadní prezident François Bozizé uprchl před rebely a nyní je v Kamerunu. V zemi podle Reuters zůstane vláda složená z rebelů, občanské opozice a Bozizého stoupenců, která vznikla při lednovém příměří mezi prezidentem a povstalci. Djotodia zároveň slíbil, že do tří let vypíše „svobodné a transparentní“ volby, jak předpokládaly mírové dohody mezi povstalci, opozicí a Bozizém z letošního ledna.

Bozizé v neděli uprchl, ale nevědělo se kam. „Prezident Bozizé hledal azyl v Kamerunu, kde je nyní a vyčká tam až do odjezdu do země, která ho přijme,“ oznámila v prohlášení kamerunská vláda. „Svržený prezident je v (kamerunském městě) Batouri a dostal azyl, na nějž má právo každý. V noci bude převezen do města Bertoua,“ oznámil zdroj agentury AFP. Bertoua je středisko kamerunské Východní provincie.

Vládu národní jednoty do voleb povede její nynější předseda a oponent uprchlého prezidenta Nicolas Tiangaye. Šéf povstalců a nynější samozvaný prezident Djotodia byl v této vládě dosud vicepremiérem. 

„Premiér zůstává a ve vládě dojde k drobným změnám,“ řekl mluvčí rebelů Eric Massi. „Máme Bangui pod kontrolou, ve městě je klid, ale musíme zajistit pořádek. Rabování musí přestat,“ dodal.

Koalice Séléka, která sdružuje tři ozbrojené skupiny, v prosinci obsadila asi desítku měst. V lednu povstání ukončila a připojila se k vládě. Dohoda ale měla krátkého trvání. Povstalci mimo jiné tvrdí, že politici nesplnili jejich požadavky a nepropustili politické vězně.

Rebelové hlavní město Bangui včetně tamního prezidentského paláce dobyli po dni bojů. Během nich podle svědků zahynulo nejméně devět jihoafrických vojáků, kteří chtěli postup povstalců zastavit. Podle dnešního prohlášení prezidenta JAR Jacoba Zumy při bojích zahynulo i 13 jihoafrických vojáků.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun je neústavním převzetím moci ve Středoafrické republice znepokojen a ústy svého mluvčího vyzval k obnovení ústavního pořádku.

Převzetí moci rebely kritizovala i Africká unie. Pozastavila Středoafrické republice členství v uskupení a uvalila na její představitele sankce. Z rozhodnutí tohoto regionálního uskupení nesmějí cestovat a byl jim zablokován majetek.

Obyvatelé středoafrické metropole v minulých dnech hlásili, že v Bangui došlo k rozsáhlému drancování. Djotodia v neděli v Bangui vyhlásil zákaz nočního vycházení. Podle BBC se mezinárodní červený kříž postaral o zraněné. Práci doktorů ale ztěžují přerušované dodávky proudu. „Situace ve městě je chaotická. Dokonce vyrabovali i dětskou nemocnici,“ řekla BBC jedna z humanitárních pracovnic.

Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí na africkém kontinentu, ačkoli je bohatá na nerostné suroviny. Nezávislost na Francii získala roku 1960, ale od té doby se potýká s násilím. Francie se kvůli krizi v africké zemi rozhodla posílit svou tamní posádku o 350 vojáků, tedy na více než dvojnásobek, a požádala o mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN.