Keňa má ode dneška nového prezidenta, kontroverze kolem něj trvá

Nairobi - V Keni složí přísahu nový prezident Uhuru Kenyatta, který ve volbách 4. března těsně porazil premiéra Railu Odingu. Ten proti výsledku voleb podal stížnost k nejvyššímu soudu a chce, aby se hlasovalo znovu. Kenyatta, který čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti, trvá na tom, že vyhrál čestně.

Kenyattův otec založil moderní éru země, samotný Kenyatta už teď patří k nejbohatším Afričanům. Volby na začátku března vyhrál těsně - podle Odingy prý kvůli selhání elektronického systému hlasování a podvodům. „V mnoha volebních místnostech počet platných hlasů překročil počet registrovaných voličů. Navíc výsledky, které na jednom z dokumentů ukázala volební komise, pak byly odlišné od těch uvedených v oficiálních výsledcích voleb,“ tvrdí Odinga.

Kontroverze kolem nové hlavy státu tím ale nekončí. Možná už v dubnu se u Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu bude zodpovídat z obvinění ze zločinů proti lidskosti. Při volbách v roce 2007 měl údajně organizovat kmenové násilnosti, při nichž zemřelo na tisíc lidí. Sám Kenyatta to popírá, jeho právníci se teď snaží o stažení všech obvinění.

V Keni složí přísahu nový prezident (zdroj: ČT24)

Právě Kenyattovo obvinění je trnem v oku západním státům. Místo tradiční gratulace nově zvolenému prezidentovi poslala například Británie jen obecné blahopřání vítězi - bez Kenyattova jména. Už to je náznak toho, že vztahy Keni s Evropou a Amerikou pravděpodobně ochladnou.