Smeteme Tel Aviv a Haifu z povrchu země, hrozí Chameneí

Teherán - Írán smete izraelská města Tel Aviv a Haifu z povrchu země, jestliže se Izrael rozhodne na Írán zaútočit. Řekl to dnes u příležitosti oslav perského nového roku íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

„Sionističtí vůdci hrozí útokem na Írán. Jestliže se dopustí této chyby, Írán zničí Tel Aviv a Haifu na prach,“ řekl Chameneí v televizním projevu přenášeném živě z města Mašhadu.

Západní státy v čele s Izraelem a USA podezřívají Írán z toho, že pod zástěrkou svého údajně civilního jaderného programu usiluje o výrobu jaderné zbraně. Teherán to vytrvale popírá a odmítá se vzdát obohacování uranu, což je hlavní požadavek světového společenství.

Ochotu zasáhnout proti Íránu vojensky naznačil ve středu také americký prezident Barack Obama, který je právě na návštěvě Izraele. Řekl, že je sice čas na diplomatické řešení, ale všechny možnosti považuje za otevřené, což je formulace, kterou se USA hlásí k možnému vojenskému řešení.

Američané chtějí vnutit Teheránu svou vůli

Írán podle Chameneího není proti přímým jednáním s USA o svém jaderném programu, není ale v tomto ohledu „optimistický“. Washington podle Chameneího nechce, aby tato záležitost byla vyřešena. Návrhy na přímá bilaterální jednání s Íránem jsou jen taktikou Američanů k oklamání veřejnosti a vnucení jejich vůle Teheránu, řekl íránský duchovní vůdce. „Naše minulé zkušenosti totiž ukazují, že jednání z pohledu amerických činitelů neznamenají, že si sedneme k jednacímu stolu a dospějeme k logickému řešení. Američané míní pojmem jednání, že si sedneme a budeme hovořit do té doby, než Írán přistoupí na jejich stanovisko.“

Podle Chameneího mohou být problémy v jaderném sporu Íránu se Západem vyřešeny, jestliže USA přestanou na Írán uvalovat sankce, poškozovat jeho ekonomiku a podnikat akce proti jeho územní celistvosti.

Íránci v Teheránu na náměstí Azadí slaví výročí revoluce.
Zdroj: ČT24/EPA/Isifa

Íránský národ nikdo nesrazí na kolena

Chameneí se v projevu věnoval také ekonomickým otázkám. Prohlásil, že íránská ekonomika nemůže být závislá na příjmech z ropy. Írán čelí kvůli neústupnosti v jaderných jednáních mezinárodním sankcím, k nimž v poslední době patří také zákaz odebírat íránskou ropu v některých zemích.

Chameneí přirovnal loňský boj Íránu proti mezinárodním sankcím k bitvě, v níž se nepřátelé Teheránu snaží „ochromit íránský národ“. Ten se jim ale „nikdy nepodaří srazit na kolena“, zdůraznil a demonstroval to na údajném loňském významném pokroku Íránu ve vědecké a vojenské oblasti.

Rozhovor s politologem Josefem Krausem (zdroj: ČT24)