KLDR zuří kvůli přeletu bombardérů

Pchjongjang/Soul - Severní Korea odsoudila cvičné přelety amerických bombardérů B-52 nad Korejským poloostrovem. Podle Pchjongjangu se jedná o neomluvitelnou provokaci, na kterou bude v případě pokračování reagovat vojenskou akcí. Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že nejméně jeden bombardér minulý týden přeletěl nad územím Jižní Koreje v rámci společných jihokorejsko-amerických cvičení.

„Je to neomluvitelná provokace,“ řekl o přeletu bombardéru mluvčí severokorejského ministerstva obrany. „USA zatahují prostředky strategického jaderného úderu na Korejský poloostrov v době, kdy se situace posouvá na okraj války,“ dodal mluvčí. Pokud budou prý „provokace“ pokračovat, bude KLDR reagovat vojenskou akcí. 

Spojené státy potvrdily, že v rámci společného cvičení s jihokorejskou armádou přeletěl nejméně jeden bombardér nad územím Jižní Koreje. 

Vojenské napětí na Korejském poloostrově je na nejvyšší úrovni za poslední roky. KLDR v únoru provedla pokusný jaderný výbuch, za což na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila zpřísněné sankce. Pchjongjang vzápětí pohrozil novou korejskou válkou i použitím jaderných zbraní. 

Jihokorejská média a banky terčem hackerského útoku 

Počítačové sítě třech velkých jihokorejských televizí se staly terčem hackerského útoku. Počítače tady zkolabovaly a nejdou restartovat, hlásí chybovou hlášku. Televize i přes kolaps normálně vysílaly. Napadeny byly také sítě dvou bank. Nefungovalo internetové bankovnictví ani bankomaty.

Zda pocházely útoky přímo z Jižní Koreje, nebo z jiné země, není zatím jasné. Minulý týden přitom naopak KLDR obvinila z hackerských útoků na její servery Spojené státy.

Jaderné zbraně na prodej? 

Podle analytiků, na které se odvolává agentura AP, je spíše než útok Pchjongjangu na Spojené státy bezprostřednější hrozbou případný prodej severokorejské jaderné technologie jiným zemím. Nebezpečné poselství, které KLDR vysílá, podle jaderného experta Grahama Allisona zní: „Jaderné zbraně na prodej.“ 

USA dlouhodobě sledují severokorejské obchody s jadernou a zbrojní technologií. Sankce proti KLDR prodej raket snížily, avšak Írán a Sýrie, které Washington řadí mezi nevyzpytatelné hráče na světovém hřišti, mohou nadále být severokorejskými zákazníky. 

Poslední vývoj v KLDR, když loni v prosinci odpálili raketu dlouhého doletu a letos v únoru pak provedli třetí podzemní jadernou zkoušku, je prý jakási reklama na jejich jadernou technologii. 

Obavy z podobného prodeje jaderného materiálu se prohloubily tento týden, když Japonsko potvrdilo, že náklad zadržený minulý rok, o němž se předpokládá, že mířil ze Severní Koreje, obsahoval materiál, který mohl být použit k výrobě jaderných centrifug.

VÝVOJ SEVEROKOREJSKÉHO JADERNÉHO PROGRAMU V POSLEDNÍCH DESETI LETECH: