Kauza Magnitskij odložena: Zločin se podle vyšetřovatelů nestal

Moskva - Ruští vyšetřovatelé odložili vyšetřování smrti Sergeje Magnitského. Čtyři roky starý případ, který vyvolal velkou pozornost v zahraničí a vedl ke zhoršení rusko-amerických vztahů, byl uzavřen se zdůvodněním, že trestný čin se nestal. Auditor investičního fondu Hermitage Capital prý ve vězení nebyl vystaven násilí ani mučení.

Vážně nemocný auditor, který veřejně upozorňoval na miliardové podvody v ruské státní správě, nebyl podle obhájců ve vazbě řádně ošetřován. Podle některých tvrzení ho ale v cele bachaři ubili k smrti. Magnitskij byl stíhán za údajné daňové úniky a proces proti němu pokračuje i po jeho smrti.

Ruští vyšetřovatelé dnes oznámili, že trestní stíhání ani věznění Magnitského nevybočilo z rámce ruských zákonů. „Vězeň nebyl vystaven žádnému nátlaku, fyzickému násilí ani mučení,“ uvádí se ve zprávě vyšetřovatelů. Stíhání Magnitského řídil ruský Vyšetřovací výbor, který je obdobou amerického FBI. Ve zprávě se uvádí, že šetření neodhalilo žádné prohřešky vězeňské služby ani ošetřujícího personálu. „Trestní stíhání Magnitského probíhalo v souladu se zákonem. Zákonným normám odpovídala i jeho vazba, podmínky jeho věznění byly obvyklé,“ uvádí se ve zprávě. Smrt Magnitského údajně způsobila srdeční nedostatečnost spolu s otokem mozku a plic, které byly důsledkem jeho dlouhodobého onemocnění cukrovkou a chronickou žloutenkou. „Žádné objektivní skutečnosti, které by svědčily o nezákonném jednání ve vztahu k Sergeji Magnitskému, nebyly zjištěny. Hlavní správa vyšetřování proto rozhodla věc zastavit, protože trestný čin se nestal,“ konstatuje dokument.

Sedmatřicetiletý Magnitskij, který byl spoluvlastníkem auditorské firmy Firestone Duncan, zemřel v nemocnici moskevské vazební věznice Matrosskaja tišina 16. listopadu 2009. Za mříže se dostal poté, co nařkl vysoce postavené úředníky ministerstva vnitra z obřího podvodu na státním rozpočtu, z něhož prý ukradli 5,4 miliardy rublů (asi 3,4 miliardy Kč). Ve vazbě byl téměř rok a opakovaně si stěžoval na nedostatečnou lékařskou péči. Z podílu na jeho smrti byli původně obviněni šéf vazební věznice Dmitrij Kratov a vězeňská lékařka Larisa Litvinová. Oba však byli během loňského roku obvinění zbaveni.

Magnitského případ měl vážné mezinárodní dopady. Okolnosti jeho smrti loni vedly Spojené státy k přijetí takzvaného Magnitského zákona, uvalujícího sankce na šedesátku ruských vysokých úředníků, kteří podle amerických zákonodárců porušují lidská práva. Moskva odpověděla obdobným protiopatřením, ale i zákazem adopcí ruských sirotků do USA.

Sám Magnitskij byl spolu s majitelem Hermitage Capital Williamem Browderem obviněn z daňových úniků ve výši 522 milionů rublů (asi 335 milionů Kč). Proces k údivu právních expertů trvá, přestože Magnitskij je už přes tři roky mrtev. Browder žije v Londýně a ruské soudy ignoruje. Nové stání nařídil minulý týden moskevský soud na tento pátek.