Za sebevraždu obviněného Inda prý může liknavost dozorců

Dillí - Vyšetřovatelé sebevraždy jednoho z mužů obviněných v případu hromadně znásilněné indické studentky v autobuse v Dillí viní z odpovědnosti za jeho smrt věznici. Podle vyšetřovatelů vězeňští dozorci selhali, když Rámu Singha, který se v cele oběsil, dostatečně nehlídali. Indická policie také zadržela šestého muže, který má prsty v pátečním znásilnění švýcarské turistky. Soud s pachateli pokračuje v úterý. Švýcarka již byla propuštěna z nemocnice a je spolu s manželem v péči švýcarské ambasády v Dillí.

Třiatřicetiletý Singh byl minulé pondělí nalezen mrtvý ve své cele v dillíské věznici Tihar s přísnou ostrahou. Podle správy věznice se oběsil na provaze, který si vyrobil ze svého oblečení. Pitva prokázala smrt oběšením, nevyjasnila ale otázku, zda se Singh oběsil sám, což je verze, na níž trvá věznice, anebo byl zavražděn, jak prohlašují jeho příbuzní.

Singh byl řidičem autobusu, v němž byl zločin spáchán. Figuroval jako hlavní obžalovaný v případu, v němž je skupina mužů souzena za útok na 23letou studentku. V prosinci ji napadli v autobusu v Dillí a hromadně ji brutálně znásilňovali a bili. Mladá žena o dva týdny později svým zraněním podlehla. Před soudem se Singh zodpovídal z obvinění z únosu, znásilnění a vraždy, za což mu hrozil až trest smrti.

Vyšetřování zjistilo, že tři zaměstnanci věznice zanedbali své povinnosti. K těm patřilo i pravidelně Singha kontrolovat. Jeden z dozorců, který měl Singha v noci na minulé pondělí hlídat, nepřišel vůbec do práce. „V tu noc chyběla noční stráž,“ uvedl zdroj zasvěcený do vyšetřování sebevraždy. A další dozorce, který měl pravidelně obcházet kolem cel, vůbec nevyšel ze své kanceláře, jak prokázal záznam z bezpečnostních kamer.

Znásilněná Švýcarka s manželem už je na švýcarském velvyslanectví v Dillí

Indická policie zadržela šestici mužů podezřelých z víkendového znásilnění švýcarské turistky; ta již byla propuštěna z nemocnice a je spolu s manželem v péči švýcarské ambasády v Dillí. Pachatelé byli dnes předvedeni před soud v centrálním státě Madhjapradéš. Skupina údajně přepadla švýcarský manželský pár v pátek po setmění; muže útočníci zbili dřevěnými holemi, přivázali ke stromu a ženu před jeho zraky opakovaně znásilňovali. Soud umístil obviněné do prozatímní vazby na dalších 24 hodin, další stání bylo naplánováno na úterý.

Indové obvinění ze znásilnění švýcarské turistky
Zdroj: ČT24

Přepadení se podle indické policie zúčastnilo šest místních chudých rolníků. Čtyři z nich ženu sexuálně zneužívali, další dva byli prý „jen přítomni na místě činu“. Zadržení muži patří k místnímu kmeni, dopadeni byli nedaleko místa činu. Čtyři z nich se údajně ke znásilnění přiznali, vysoký představitel indické policie ale jejich přiznání vzápětí popřel. Policie už má i počítač, mobilní telefon, peníze (v přepočtu 3500 korun) a cennosti, které násilníci manželskému páru ukradli.

Třicetiletý Švýcar a jeho 39letá žena, povoláním učitelka, byli přepadeni na odlehlém zalesněném místě ve státě Madhjapradéš v pátek kolem 21:30 místního času, když se na cyklistickém výletě chystali postavit stan. Švýcaři po své dřívější návštěvě Íránu a indické Bombaje chtěli na kolech dojet z chrámového města Orčha do zhruba 250 kilometrů vzdálené Ágry, kde se nachází slavná hrobka Tádžmahal. Stan si stavěli v okrese Datia, asi 70 kilometrů od nejbližšího města Gvalior, které je turisty vyhledáváno pro svou majestátní pevnost.

Policie zahájila rozsáhlou akci v okolních vesnicích, při níž zatkla šest rolníků ve věku od 20 do 25 let. Záběry na pětici zadržených mužů, jak jsou v džínech, košilích a s černou kápí na hlavě předváděni na policejní stanici, odvysílala v neděli indická televize. Šestý podezřelý, jemuž je 19 roků, byl zatčen odděleně v sousedním státě Uttarpradéš. V případě usvědčení hrozí pachatelům doživotní trest.

Indická policie zadržela pět mužů, kteří znásilnili Švýcarku (zdroj: ČT24)

Indický státní ministr Uma Šankar Gupta v této souvislosti varoval zahraniční turisty, že se vystavují nebezpečí znásilnění, když neinformují policii o svých cestovních plánech. Švýcarští manželé uvedli, že „jsou připraveni spolupracovat při probíhajícím vyšetřování a procesu identifikace“.