Svatý Patrik obarvil svět nazeleno

Praha/Dublin - Skoro celý svět se v neděli oblékl do zelené. Irové společně se všemi národnostmi tradičně slavili svátek svatého Patrika. Slavnostní průvody s hudbou a pouličním veselím se přitom pořádaly i v Praze a dalších českých městech.

Přílivu netradiční barvy se neubránily ani známé světové památky. Do zelené se převlékly egyptské pyramidy, budova Opery v australském Sydney, ale například i rumunský parlament. „Tyhle oslavy jsou naprosto unikátní. Existují i jiné festivaly, ale ne v takovém měřítku,“prohlásil irský velvyslanec v Rumunsku Oliver Grogen. 

  • Den svatého Patrika autor: Peter Morrison, zdroj: ČTK/AP
  • Den svatého Patrika autor: Peter Morrison, zdroj: ČTK/AP

Původně tradiční irský svátek se především díky vysokému počtu irských emigrantů postupem času rozšířil například i do Chicaga, kde na počest irského patrona dokonce obarvili řeku nazeleno. „Je to skvělé, vidět všechny, jak se alespoň na jeden den snaží být Iry,“ vysvětlil americký Ir Todd Allen. 

Svatému Patrikovi se připisuje klíčová úloha v christianizaci Irska. Šest let strávil v zemi nedobrovolně, když ho sem jako čtrnáctiletého prodali do otroctví. Později uprchl, aby se do Irska vrátil jako misionář.

Den svatého Patrika (zdroj: ČT24)