Mé kontakty s Rusy nebyly nevhodné. Trump vyhrál díky lepší kampani, ne zásahu Moskvy, tvrdí Kushner

Události: Kushner odmítl nevhodné kontakty s Rusy (zdroj: ČT24)

Zeť a vlivný poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner trvá na tom, že žádný z jeho kontaktů s Rusy nebyl nevhodný. Řekl to po skončení neveřejného zasedání výboru pro tajné služby amerického Senátu, při kterém vypovídal. Trump podle něj prezidentské volby nevyhrál kvůli údajným zásahům Ruska do nich, ale proto, že byl zkrátkalepší.

„Všechny moje akce byly patřičné,“ zdůraznil Kushner po slyšení. „Neuzavíral jsem žádné tajné dohody a nevím o nikom v kampani, kdo by tak činil,“ zopakoval manžel Trumpovy dcery Ivanky.

Prohlásil také, že se nemůže dočkat, až se podělí o všechny informace, které má, s vyšetřovateli, a poznamenal, že se těší na výpověď ve výboru pro tajné služby ve Sněmovně reprezentantů, která ho čeká v úterý.

Donald Trump podle svého zetě nabídl voličům lepší vizi a vedl lepší kampaň než jeho soupeřka, demokratka Hillary Clintonová, a proto listopadové volby vyhrál. Kushner tak odmítl tvrzení, že na Trumpově vítězství se podílely údajné ruské zásahy do hlasování.

Trumpův zeť a poradce čelí podezření, že se loni během kampaně sešel s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Na schůzce s ním měl být i syn hlavy státu. Donald Trump mladší už dříve uvedl, že jim právnička nabízela kompromitující materiály na demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou, žádné dokumenty ale nakonec nedostal. Veselnická to odmítá – Kreml navíc tvrdí, že s advokátkou žádné styky neudržuje.

Jared Kushner tvrdí, že během volební kampaně a následného přebírání moci se s Rusy sešel čtyřikrát, ale podrobnosti si nepamatuje, protože jednání nebyla důležitá. Odmítl také zprávy médií, že by se s ruským velvyslancem v USA domlouval na zřízení tajného komunikačního kanálu mezi Kremlem a Washingtonem.

„Neuzavíral jsem žádné tajné dohody a nevím o nikom v kampani, kdo by tak činil,“ napsal Kushner v prohlášení zveřejněném ještě před slyšením.

O kontaktech s Rusy bude mluvit i v úterý v dolní komoře. „Určitě chceme vědět o několika setkáních, která se údajně uskutečnila. O jeho schůzce s Donaldem mladším a několika Rusy už víme. Ale zajímá nás i setkání, které se údajně konalo s vedoucím ruské banky VEB a týkají se jí sankce. Stejně tak jako údajný rozhovor s velvyslancem o tom, že by měl Rusku vytvořit tajný informační kanál,“ uvedl člen sněmovny reprezentantů Adam Schiff.

Narodil se 10. ledna 1981 v New Jersey. S Ivankou Trumpovou se oženil v roce 2009, mají spolu tři děti.

Vystudoval Harvard a je držitelem titulů MBA a JD z newyorských univerzit obchodu a práva.

Výkonný ředitel společnosti Kushner zaměřené na nemovitosti koupil v roce 2006 Observer Media. Hodně investuje do technologií a je spoluzakladatelem společnosti Cadre.

Během prezidentské kampaně v roce 2016 se stal jedním z Trumpových důvěrníků a jedním z nejvlivnějších členů miliardářova týmu.

V lednu 2017 bylo potvrzeno, že se stane Trumpovým vrchním poradcem. Najal si právníky, aby prošetřili, jestli jeho práce v administrativě neporušuje zákon o nepotismu z roku 1967. Podle ministerstva spravedlnosti se tak nestalo.

Zákon stanoví, že žádný dosazený pracovník nemá nárok na plat od federální vlády. Kushner i Ivanka se vzdali mzdy. Ivanka zastává funkci Trumpovy asistentky.

Trumpova dcera Ivanka a její manžel a poradce prezidenta Jared Kushner
Zdroj: Reuters

Ve středu pak čeká výpověď Trumpova syna Donalda mladšího a někdejšího šéfa volebního týmu Paula Manaforta. Senátní výbor nejdřív tvrdil, že bude veřejná, svoje rozhodnutí ale nakonec změnil.

Mluvit se má znovu hlavně o setkání s ruskou právničkou. Konat se mělo v listopadu 2016 v newyorské Trump Tower. „Pokud Senát chce slyšet skutečný a pravdivý příběh, já jsem připravená jim povědět všechno, co jsem chtěla říct panu Trumpovi juniorovi a co jsem chtěla říct Kongresu už loni, ale program se změnil,“ sdělila advokátka.

Trump své blízké spolupracovníky hájí

Své blízké vytrvale hájí i samotný prezident. Na Twitteru dokonce naznačil, že by jim mohl udělit milost. „Všichni souhlasí, že prezident USA má plnou moc udělit milost, pokud se domnívá, že jediným zločinem jsou úniky proti nám,“ napsal šéf Bílého domu.

Trump se snaží vyšetřování zdiskreditovat, aby v případě, že se objeví opravdu závažné informace o tom, že Trump nebo jeho tým spolupracoval s Rusy během kampaně, mohl tyto informace znejistit.
Tomáš Klvaňa
publicista

„Pravda je taková, že prezident nebude muset nikoho omilostňovat, protože celá ta věc s Ruskem je nesmyslná,“ je přesvědčen nový šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci.

Donald Trump Junior s prezidentem
Zdroj: Jim Bourg/Reuters

Prezidentův syn s Manafortem přijdou ve středu do Senátu dobrovolně – nikoliv na základě předvolání. Pokud by ovšem nedorazili, výbor už předem avizoval, že jim předvolání pošle. Celý výslech by to opozdilo o další týdny.

Článek v New York Times o schůzce s ruskou právničkou vyšel den poté, co se Trump poprvé ve funkci prezidenta USA na okraj summitu zemí G20 v Hamburku sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten opět odmítl, že by Kreml do voleb jakkoli zasahoval.

Údajným vlivem Kremlu na volby v USA, které se Rusko podle amerických tajných služeb snažilo ovlivnit v Trumpův prospěch, se zabýval úřad FBI a výbory Kongresu.

Když Trump letos v květnu odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, začali prezidentovi oponenti mluvit o snaze ovlivnit vyšetřování kauzy. Americké ministerstvo spravedlnosti pak jmenovalo do role nezávislého vyšetřovatele předchozího ředitele FBI Roberta Muellera.