V Texasu našli v zaparkovaném nákladním autě osm mrtvých uprchlíků

Osm mrtvých lidí včetně dvou dětí bylo objeveno v nákladním autě zaparkovaném před nákupním centrem ve městě San Antonio v americkém státě Texas. Dalších třicet lidí bylo kvůli dehydrataci ve vážném až kritickém stavu transportováno do nemocnice. Policie událost označila za odstrašující případ pašování lidí. Řidiče již zadržela.

Událost ohlásil jeden ze zaměstnanců obchodního domu poté, co se jednomu člověku podařilo z vozu dostat ven a požádal o pití. Po příjezdu objevila policie s hasiči osm těl a dalších třicet lidí, kteří byli na pokraji sil. „Sedmnáct z nich bylo v kritickém stavu, 13 ve vážném,“ uvedli hasiči. Další se rozprchli po okolí, pátrá po nich vrtulník.

Velitel zasahujících hasičů Charles Hood uvedl, že v autě nebyla žádná voda a nefungovala klimatizace. Uvěznění lidé byli na dotek rozpálení. Teploty v jižním Texasu totiž v těchto dnech dosahují až 40 stupňů Celsia.

Šéf policie v San Antoniu William McManus se domnívá, že viníky jsou obchodníci s lidmi. Uvedl, že řidič nákladního vozu byl zadržen, zatím však nebyl identifikován. Zatím není jasné, jak dlouho auto na parkovišti stálo ani odkud a kam jelo. Město se nachází jen několik hodin cesty od hranic s Mexikem.

Případ připomíná událost ze srpna 2015, kdy bylo v Rakousku v odstaveném
chladírenském voze nalezeno 71 mrtvých migrantů. Běženci, kteří přijeli do
Rakouska přes Maďarsko, se udusili. Šlo o nejhorší vraždu v Rakousku od konce druhé světové války.