Americký ministr obrany Mattis: Šéf IS Bagdádí zřejmě stále žije

Hlava samozvaného Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí je podle amerického ministra obrany James Mattise zřejmě stále naživu. Informovala o tom agentura Reuters. Ruská armáda v červnu ohlásila Bagdádího zabití při jednom z náletů. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) následně informaci potvrdila. Představitelé Iráku a Západu však vyjádřili nad smrtí Bagdádího pochyby.

„Myslím, že je pořád naživu. Budu tvrdit něco jiného, až si budeme jisti, že jsme ho zabili. Jdeme však po něm a předpokládáme, že žije,“ řekl Mattis během tiskové konference v Pentagonu.

Zprávy o Bagdádího smrti se objevily už několikrát. Naposledy jeho zabití při náletu v červnu ohlásilo Rusko, v červenci pak vůdcovu smrt potvrdil Irák s odkazem na informace od samotného IS a o smrti šéfa teroristické organizace byl přesvědčený i šéf kurdské rozvědky. 

USA dosud ke zprávám Bagdádího úmrtí uváděly, že jeho smrt nedokážou potvrdit ani vyvrátit. Spekulace o smrti šéfa IS se vynořily i v dávnější minulosti a nikdy se nepotvrdily.