Duka už pozval nového papeže do Česka

Praha – Pro kardinála Dominika Duku nebylo zvolení papeže z Latinské Ameriky překvapením. Jednoho jediného favorita sice neměl, František ale podle něj může najít správnou cestu pro reformu církve. Duka už stihl nového papeže pozvat do Česka na oslavy výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

„Když jsem poprvé pozdravil sv. Otce Františka a gratuloval mu, řekl jsem, že se stal zázrak - z jezuity se stal dominikán,“ popsal Duka na sociální síti Facebook první setkání po volbě. „Papežové totiž nosí bílý hábit po papeži sv. Piu V., který byl dominikán, zatímco jezuité tradičně nosí hábit černý,“ vysvětlil.

Skutečnost, že štafetu přebírá Nový svět, je podle Duky přirozený vývoj. „Po návštěvě Latinské Ameriky loni v listopadu jsem si uvědomil, že touto cestou asi církev půjde.“ Nový papež je podle Duky v Jižní Americe velmi známou postavou. „Je to výrazná osobnost, člověk, který je velmi aktivní, působil v Argentině, která do jisté míry již dlouhou dobu držela prim v latinskoamerických zemích,“ popsal Duka papežovu osobnost.

Dominik Duka přísahá na evangeliář
Zdroj: ČT24

Dodává ale, že do budoucna bude čím dál menší roli hrát to, odkud papež pochází. „Důležité budou jeho důrazy a zaměření jeho působení,“ uvedl. „Papež František vystupuje velmi prostě a úvahy o tom, že bude citlivý k sociálním otázkám, jsou zcela namístě. To dosvědčuje i volba jeho jména. Je zcela jasné, že se svým jménem přihlásil k Františku z Assisi,“ vyvrací pochybnosti o tom, o kterého Františka má jít. „To vše bezpochyby vystoupí při pontifikátu nového papeže do popředí,“ míní kardinál.

Podle Duky má papež zájem o mladou generaci, především s ohledem na potíže, s nimiž se potýká, na nezaměstnanost a nedostatečnou podporu vzdělání. Zvolení jezuity papežem ukazuje podle kardinála na význam řeholí v dnešní církvi. „Důraz jezuitů na vzdělání a racionální uvažování nad aktuálními otázkami dává tušit, že František bude papež, který bude rozvíjet ekumenismus, mezináboženský dialog i dialog s hledajícími lidmi,“ soudí Duka.

Duka pozval papeže do Česka a předal mu medaili

Během krátkého rozhovoru bezprostředně po zvolení stihl Duka pozvat papeže do České republiky a předat mu Cyrilometodějskou medaili. „Když jsem mu předával pozvání na Moravu k příležitosti 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje, mluvili jsme spolu německy,“ připomněl Duka papežovu znalost jazyka díky studiu v Německu. Zda František pozvání přijme, není zatím jasné. „Poděkoval, přijal medaili. Ale nás tam stálo v řadě 115, takže nebylo možné vést delší diskusi. A určitě jsem nebyl jediný, kdo ho někam zval,“ dodal český kardinál.