Sníh v západní Evropě na mnoha místech zastavil dopravu

Paříž – Sníh zavalil západní Evropu, spolu s ním přišly mnohde i mrazy. Počasí zkomplikovalo na mnoha místech dopravu. Provoz přerušilo třetí nejvytíženější evropské letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, stála tady i dálnice. Přestaly jezdit i rychlovlaky podmořským tunelem mezi Francií a Británií. Kvůli přívalům sněhu na západě a severu Francie zůstalo až 100 tisíc domácností bez proudu, zraněno bylo 14 lidí. Podobné problémy postihly také například Británii a Belgii. Dopoledne byly na pražském Letišti Václava Havla zrušeny tři odlety a pět příletů.

Na severu a na západě Francie napadlo 50 až 60 centimetrů sněhu. Situaci navíc komplikuje silný vítr. Téměř tve řetině ze stovky francouzských departamentů byl vyhlášen mimořádný stav a úřady vyzvaly obyvatele, aby pokud možno nevycházeli. V oblastech Lille a Paříže byla ochromena železniční doprava a zrušena asi čtvrtina plánovaných leteckých spojů. Na pařížském letišti Orly, kde se neuskutečnila pětina letů, sjelo tuniské letadlo se 140 cestujícími z dráhy. Nikdo ale nebyl zraněn. Na letišti Charlese de Gaulla zrušili čtvrtinu letů. 

Sněhová nadílka zablokovala nejméně 1300 aut. Při několika srážkách vozů v důsledku kluzké vozovky u Lille utrpělo zranění 14 lidí včetně šesti záchranářů, z nichž dva jsou ve vážném stavu. Nejméně dvě osoby přišly kvůli sněhu a zimě o život.

Vzhledem k ročnímu období a množství srážek jde o mimořádnou událost. Situace by se mohla zlepšit nejdřív ve středu ráno.

Dopravní zácpa u Wolfsburgu
Zdroj: ČTK/AP/dpa, Matthias Strauss

Stovka aut havarovala u Frankfurtu nad Mohanem

Dopoledne byly na pražském Letišti Václava Havla zrušeny tři odlety a pět příletů. Šlo o lety z Paříže, Frankfurtu nad Mohanem a Bruselu. Dá se očekávat i zpoždění letů z Düsseldorfu a Bruselu. Pražské letiště kvůli možným komplikacím doporučilo, aby se cestující o konkrétních letech informovali u dopravce.

Frankfurtské letiště dopoledne zrušilo přílety a odlety, začátkem odpoledne částečně obnovilo jen odlety z jedné dráhy. Vysvětlilo, že podmínky neumožňují letounům po přistání včas zabrzdit a že posádky mají problém se dostat z města na letiště k odletům. Frankfurt zrušil asi dvě třetiny z 1200 letů. Pro cestující letiště nachystalo zhruba 1500 polních lehátek.

Sníh vyvolal potíže i na severu a na západě Německa a v oblasti Berlína. Omezila se městská hromadná doprava. Policie hlásí více než tisíc dopravních nehod. Nedaleko Frankfurtu si hromadná havárie nejméně stovky aut vyžádala desítky zraněných a uzavření dálnice. Dálnice u Münzenbergu byla uzavřena v obou směrech. V zemi se přitom v nejbližší době očekává ještě silnější sněžení.

Frankfurtské letiště ruší kvůli sněhu lety
Zdroj: ISIFA/EPA/NICOLAS ARMER

Také Belgii ochromilo celonoční sněžení. Na silnicích se ráno vytvořily přes 1 600 kilometrů dlouhé zácpy. Městská hromadná doprava je paralyzována prakticky ve všech městech ve Valonsku. Bruselské letiště Zaventem funguje normálně, ale uzavřeno je letiště v Lutychu a výrazně je postižen provoz v Charleroi, kam létají především nízkonákladové letecké společnosti. 

Výrazně je omezen provoz rychlovlaků Thalys do Francie, Holandska a Německa. Některé spoje byly zrušeny úplně, na jiných je velké zpoždění. 

Nový sníh a náledí zkomplikovaly život i v Británii, především v silniční dopravě na jihu Anglie. Na silnicích uvízly stovky řidičů, kterým se snaží pomoci záchranáři. Situace je podle stanice BBC složitá hlavně v hrabství Sussex, kde napadlo až deset centimetrů sněhu. Letecké spojení s Británií ale podle prvních zpráv narušeno nebylo.

Deseticentimetrová sněhová pokrývka vyvolala velké dopravní zácpy i na jihu Nizozemska.