Plameny už olizují Split, do Černé Hory dorazí hasicí letouny z ciziny

Země na jihu Evropy dál bojují s rozsáhlými požáry. Hoří třeba u chorvatských měst Bogomolje na ostrově Hvar a Tugare u Splitu, které jsou oblíbenými destinacemi turistů. Plameny ničí také Černou Horu a oblast u francouzského Nice.

Velký požár se dostal kvůli silnému větru až ke Splitu. Ohroženy byly tři městské čtvrti. Hasiči museli celou noc bránit domy v předměstských obcích Strožanac a Podstrana. Několik lidí skončilo v péči lékařů kvůli otravě z hustého dýmu.

Velitel hasičů Dražen Glavina ale vyjádřil přesvědčení, že nejhorší má už Split za sebou. Ráno byla situace o něco lepší a k zásahu mohl vzlétnout první hasicí letoun. Odhaduje se, že oheň v okolí Splitu spálil kolem 4500 hektarů porostu.

Požáry v Evropě k 18. červenci 2017
Zdroj: Effis

Město zahalil dým, dojít může k výpadkům elektřiny a dodávkám vody. Žádný Čech neutrpěl újmu na zdraví ani na majetku.

„Po katastrofické noci se zdá, že se situace uklidňuje. Požár stále není pod kontrolou, hoří ještě mezi Splitem a dálnicí, ale turisté už momentálně v žádném nebezpečí nejsou,“ sdělil český konzul ve Splitu Juraj Varga. „Asi osmdesát hasičů (v Chorvatsku) je lehce zraněno,“ doplnil.

Také podle vyjádření Asociace cestovních kanceláří se požáry českých turistů nijak nedotkly. Problémem je ale kouř, který působí problémy na silnicích. „Může nastat chvíle, že některé cesty nebudou průjezdné. Klienti by tedy měli dávat pozor na to, kudy pojedou,“ upozornil místopředseda asociace Jan Papež.

Hasičům v sousední Černé Hoře dělá nadále značné problémy velký požár, který se šířil celé pondělí na poloostrově Luštica u vstupu do Kotorského zálivu z Jaderského moře.

Úřad pro mimořádné situace při ministerstvu vnitra sdělil, že situace v této oblasti je velmi kritická, a pokud se dosavadní silný vítr nezmírní, dospějí brzy plameny k lidským obydlím a bude nutná evakuace.

Požár v Černé Hoře
Zdroj: Stevo Vasiljevic/Reuters

Už v pondělí muselo být z některých obcí odvezeno několik stovek obyvatel a turistů. Do země míří na pomoc i zahraniční hasicí letouny.

Více než čtyři stovky hasičů bojují s rozsáhlým požárem vegetace rovněž v okolí jihofrancouzského města Nice. Oheň se ale již podle agentury AP podařilo dostat pod kontrolu. 

U městečka Castagniers začalo hořet v pondělí večer a oheň pohltil už zhruba sto hektarů lesů a křovin. Obyvatele několika domů museli záchranáři evakuovat, žádné obydlí ale požár zatím nezničil. Při hašení utrpěli lehká zranění tři hasiči. Dříve uzavřené silnice jsou opět průjezdné.

S ohněm bojují hasiči i u Nice
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

Kvůli neobvyklému suchu a vysokým teplotám sužují v posledních týdnech požáry vegetace Provence, ale například i Korsiku. V okolí města Bonifacio na jihu středomořského ostrova pohltily plameny už zhruba 200 hektarů vegetace.

Protipožární letadla létají i na severu Portugalska. Podle agentury EFE se do boje s živlem zapojilo více než 400 hasičů. „Přišla jsem o všechno. Pocházím z farmy a teď nemám nic. Jsou tady shořelá auta, zůstaly tu spálené domy. Je to opravdu složitá situace,“ konstatovala obyvatelka oblasti.

Portugalsko zasáhl vůbec nejničivější požár zhruba před měsícem. Jižně od města Coimbra zemřelo šedesát lidí, dalších 50 se zranilo.

Letní požáry se letos nevyhýbají ani kontinentu Severní Ameriky. Zasáhly zejména území Kalifornie a Britské Kolumbie v Kanadě, kde spálily území o velikosti téměř dvou set tisíc hektarů lesa a způsobily škodu za více než 70 milionů dolarů.