Čínský nobelista Liou Siao-po zemřel

Liou Siao-po zemřel (zdroj: ČT24)

Čínský literární kritik, disident a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po zemřel na selhání organismu. Oznámily to čínské úřady. Jednašedesátiletý Liou, který byl koncem června podmínečně propuštěn z vězení, trpěl rakovinou jater v konečném stadiu. V posledních dnech mu ale selhávaly také ledviny a dýchání.

Disidentův zdravotní stav se v posledních dnech rychle zhoršoval, Liou trpěl i onemocněním ledvin, nízkým krevním tlakem a částečnou neprůchodností střev.

Prohlášení o úmrtí vydala radnice ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny, kde byl Liou hospitalizován. Uvádí se v něm, že pacient zemřel na mnohočetné selhání orgánů a pokusy o jeho záchranu byly marné. 

Šéfka Nobelova výboru: Za smrt Lioua Siao-poa může i čínská vláda

Předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová v Oslu uvedla, že za předčasnou smrt Lioua je spoluzodpovědná vláda v Pekingu. „Čínská vláda má velkou zodpovědnost za jeho předčasnou smrt,“ řekla Reissová-Andersenová. „Považujeme za hluboce znepokojující, že Liou Siao-po nebyl přemístěn do zařízení, kde by mohl dostat odpovídající lékařskou péči dříve, než se stal nevyléčitelně nemocným,“ dodala. 

„Zprávy o vážném stavu Lioua Siao-poa se setkaly částečně s mlčením a s opožděnými váhavými reakcemi po celém světě… Je smutnou a znepokojivou skutečností, že zástupci svobodného světa, kteří si sami cení demokracie a lidských práv, jsou méně ochotni postavit se za tato práva ve prospěch jiných,“ stojí také v prohlášení Reissové-Andersenové.

Zpráva o smrti čínského intelektuála a disidenta Liou Siao-poa mě hluboce zasáhla. Odchází v něm osobnost velké mravní čistoty. Ve svém boji za život ve svobodě se nenechal zlomit ani brutalitou totalitní moci, ani vážnými zdravotními problémy. Uchovám si jej v paměti mezi těmi, jejichž život svědčí o smyslu zápasu o dobro; byť by se tento zápas zdál marný a předem prohraný. I pro věrnost památce lidí, jako byl Liou Siao-po, jsme povinni ho trvale vést.
Daniel Herman

„Hnutí za lidská práva v Číně a na celém světě ztratilo zásadového bojovníka, který zasvětil svůj život nenásilné a důsledné obhajobě a prosazování lidských práv a který byl uvězněn za to, že stál za svým přesvědčením,“ uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Zároveň vyzval Peking, aby disidentově ženě nebránil ve svobodě pohybu včetně vycestování. Liou Sia je od roku 2010, kdy její manžel dostal Nobelovu cenu za mír, v podstatě držena v domácím vězení a trpí depresí.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila Lioua za statečného bojovníka za občanská práva a za svobodu projevu.

Aktivisté bojující za lidská práva vyzývali v posledních dnech čínské úřady, aby povolily převoz nejznámějšího čínského politického vězně k ošetření do zahraničí. Umožnění převozu žádala i německá vláda.

„Vyzýváme čínské úřady, aby kladly na první místo humanitární aspekty tohoto případu a umožnily (Liouovi)… rychle odjet ze země,“ řekl ve středu mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Dva západní lékaři, onkologové Joseph Herman z univerzitního centra v Texasu a Markus Büchler z univerzitní kliniky v Heidelbergu, o víkendu uvedli, že Liou může být transportován do ciziny. Nemocnice ale tvrdila, že jeho stav převoz neumožňuje.

AP: Čína o Liouovi cenzurovala informace

Při vyhledávání Liouova jména na největším čínském internetovém vyhledávači Baidu se uživatelům od února neobjevovaly žádné výsledky. Stejně tomu bylo u hledání na sociální síti WeChat.

V čínsky psaných médiích a na sociálních sítích nebyly o případu Lioua téměř žádné zprávy. Výzvy Spojených států, Evropské unie a dalších zemí, aby Peking nechal Lioua z humanitárních důvodů opustit zemi, čínská média rovněž opomíjela.

Diplomatický tlak západních zemí na Čínu vzrůstá (zdroj: ČT24)

Naposledy Čína zveřejnila pouze kritizované video se zahraničními lékaři. Video mělo podle všeho ukázat, že Peking se snaží poskytnout pacientovi co nejlepší péči.

Podle agentury AP videonahrávka z nemocnice úmyslně publikovaná čínskými úřady připomíná dřívější video z června, kdy byla oznámena Liouova diagnóza. Liou je na ní ve věznici zachycen, jak hraje badminton s vězeňským dozorcem a povídá si při návštěvě se svou manželkou. Nahrávka měla očividně demonstrovat dobré podmínky v káznici.

obrázek
Zdroj: ČT24

Liou si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, kterou podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení pluralitní demokracie v zemi.

Z vězení byl podmínečně propuštěn na konci června po diagnóze konečného stadia rakoviny jater a podstupoval léčbu ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny.