Londýn představil návrh právního rozvodu s EU

Britská vláda představila dlouho očekávaný návrh zákona, který se stane základem právní odluky Spojeného království od Evropské unie. Mimo jiné říká, že unijní právo ztratí dnem vystoupení Británie z evropského bloku nadřazenost nad britskými zákony, informovala agentura Reuters. Projednávání návrhu se očekává na podzim.

Zákon rovněž uvádí, že britská vláda bude mít na nápravu všech nedostatků vzešlých z převodu unijního práva do britského čas dva roky po brexitu, tedy odchodu z EU.

Dnes představená norma, které se říká Repeal Bill (odvolávací zákon), zruší zákon o Evropských společenstvích z roku 1972, kterým se Británie stala členem předchůdce Evropské unie. Zároveň přenese do britského právního řádu platné normy EU, které následně bude možné doplnit, případně zrušit.

Ivan Kytka k vyjednávání o brexitu (zdroj: ČT24)

Hlavním účelem je převést naráz do britského právního řádu asi 20 tisíc evropských zákonů, které by následně parlament přezkoumal a buď zachoval, upravil, nebo zcela zrušil. Podle britských odborníků bude nutné změnit zhruba tisíc evropských norem. Ministr pro brexit David Davis plán představil v parlamentu na konci března, v platnost zákon vstoupí dnem odchodu Británie z Evropské unie. 

Opozice návrh kritizuje

Stínový ministr labouristů pro brexit Keir Starmer už oznámil, že jeho strana návrh v současné podobě nepodpoří. Požaduje, aby byla do britského práva zahrnuta i Charta základních práv EU, s čímž návrh nepočítá, aby práva pracujících ve Spojeném království nebyla horší než těch v EU.

Politolog Hnízdo: Pro vyjednávání bude rozhodující výsledek německých voleb (zdroj: ČT24)

Další skutečnost, kterou labouristé kritizují, souvisí s tím, že pouhé přenesení evropské legislativy do britského právního řádu nebude stačit, neboť mnohé normy odkazují k institucím EU, a nebudou tak v okamžiku brexitu fungovat. Všechny tyto problémy Repeal Bill neřeší.

Vláda proto navrhuje, že některé opravy bude možno dělat i mimo standardní parlamentní proceduru. Právě tyto možnosti chtějí labouristé omezit, protože se obávají, že vláda tak dostane „rozsáhlé pravomoci“, kterými by mohla rychle protlačit špatně promyšlené právní předpisy. Vláda ale tvrdí, že těmito kroky hodlá šetřit a nebude jich používat pro politické změny.

Skotská národní strana zase požaduje, aby bylo jasně stanoveno, které z navrácených pravomocí přejdou na jednotlivé země Spojeného království.

Brusel se snaží vysondovat, jaká jsou vůbec možná stanoviska Británie.
Ivan Kytka

Britská vláda také zveřejnila první tři dokumenty, které se týkají plánů na dohodu s Bruselem o klíčových otázkách odchodu země z Evropské unie. Dokumenty se věnují budoucí spolupráci s Evropským společenstvím pro atomovou energii (Euratom), přechodným obdobím pro finanční a majetkové operace a hladkému ukončení jurisdikce Soudního dvora Evropské unie.

Kabinet premiérky Theresy Mayové je například připraven náležitě zvážit práva Evropské investiční banky, aby jí co nejvíce ulehčil její aktivity v zemi. Spojené království chce také zachovat širokou úroveň spolupráce s Euratomem, který podle doporučení Bruselu bude muset opustit, neboť smlouvy o tomto společenství a EU jsou právně provázané.

Pokud jde o ukončení pravomocí unijního soudu v Británii, Londýn chce, aby soudní dvůr již neřešil případy, které nedostal k posouzení před datem odchodu. A to i tehdy, když se dotčená záležitost týká členského nebo výstupového období Británie.