Vnímejte dědu jako normálního člověka, vyzývá vnuk Mao Ce-tunga

Peking - Uctívání čínského revolučního vůdce Mao Ce-tunga zašlo příliš daleko a mělo by se přehodnotit, tvrdí Maův vnuk Mao Sin-jü. Třiačtyřicetiletý generálmajor, který přednáší na katedře maoistických studií na univerzitě v Kantonu, je jedním z účastníků právě probíhajícího zasedání parlamentu v Pekingu. Podle něj by měl být jeho dědeček vnímán jako „normální člověk“.

„Řadě osobností se budovaly oltáře, včetně mého děda. Teprve až z nich zase uděláme skutečné lidi, bude je moci veřejnost pochopit, přijmout a učit se od nich,“ řekl Mao Sin-jü. „Za těch 37 let, které uplynuly od smrti mého dědečka, došlo k obrovským změnám. Jeho myšlenky ale nejsou zastaralé,“ tvrdí. Mao vládl komunistické Číně až do své smrti v roce 1976.

Portrét Mao Ce-tunga
Zdroj: ČT24

Diskutéry na webu ale Maův vnuk moc nenadchl, jeho baculatá postava se naopak stala v diskusních fórech terčem vtipů. „Od malička mi maminka vštěpovala, že vojenská uniforma sluší každému. Když ale viděla tuhle fotku, musela přiznat porážku,“ napsal pod snímek diktátorova vnuka jeden z přispěvatelů, jehož žert se pak rychle šířil na čínském mikroblogu Weibo - obdobě Twitteru.