Zveřejnění komunikace s Rusy? V Trumpově týmu možná začíná boj o záchranu

Horizont ČT24: Věděl Trump o schůzce svého syna s ruskou stranou? (zdroj: ČT24)

Co věděl prezident? A kdy to věděl prezident? Otázky, které v 70. letech během aféry Watergate stály Richarda Nixona místo v Bílém domě, se začaly v americké politice znovu objevovat. Donald Trump mladší tvrdí, že svému otci o schůzce s ruskou právničkou, která údajně slibovala kompromitující materiály na Hillary Clintonovou, neřekl. Podle něj byla schůzka tak bezvýznamná, že nebylo o čem mluvit.

„Troufám si tvrdit, že je možné, že o tom Donald Trump nevěděl. V rámci kampaně i svého prezidentování věří členům své rodiny, dává jim velkou autonomii. Takže je možné, že o tom nevěděl,“ komentuje nejnovější Trumpovu aféru amerikanista Jan Hornát.

Naopak redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž pochybuje, že by se informace o takové schůzce – i v dobách největšího předvolebního boje – nedonesla až k samotnému Donaldu Trumpovi.

„Ty e-maily chodily v kopii tehdejšímu šéfovi kampaně Paulu Manafortovi a Trumpovu zeťovi a pozdějšímu poradci Jeredu Kushnerovi, kteří s ním (Trumpem juniorem) byli na schůzce. To už si lze těžko představit, že by po takovém setkání nechtěli sdělit Trumpovi výsledek,“ podotkl Anýž v Událostech, komentářích.

Daniel Anýž: V Trumpově týmu začalo zachraňování a skákání z lodi (zdroj: ČT24)

Zveřejněná komunikace podle Anýže také jasně dokládá, že Trump junior dobře věděl, co je mu nabízeno, a kdo mu to nabízí. „To je zdokumentováno a celou tu kauzu to zásadně posunulo v tom, že spolupráci s Rusy prezident dosud zcela zásadně odmítal. Z vnějšího pohledu byla velká pochybnost, zda Trumpovi kritici už nezacházejí za čáru, protože všechny kontakty s Rusy šly vysvětlit – Donald Trump si prostě jen nezkušeně připravoval svou zahraniční politiku s Vladimirem Putinem. Ta představa, že by opravdu spolupracovali a šli na nabídku, že by jim Rusové dodali kompromitující materiál na Hillary Clintonovou, se zdála přece jenom trochu divoká. Teď víme, že přinejmenším v tomto případě se to stalo.“

Podle Trumpa je v Bílém domě vše v pořádku (zdroj: ČT24)

Podle něj je zveřejnění elektronické komunikace, k čemuž se Trump junior pod tlakem médií odhodlal, prvním znamením, že se v týmu kolem amerického prezidenta začíná bojovat o záchranu.

Schůzka Trumpa juniora i zveřejněná elektronická komunikace zcela zastínila další dění na americké politické scéně. Ruskou snahu ovlivnit loňské volby v Trumpův prospěch vyšetřují federální úřady i výbory Kongresu. Trumpa mladšího hodlá vyslechnout senátní výbor pro tajné služby.