Keňa sčítá volební lístky - bohužel musí ručně

Nairobi - V Keni se začaly ručně počítat volební lístky, protože v zemi zkolaboval elektronický systém sčítání hlasů. Prezidentské volby se konaly v pondělí a podle dosavadních dílčích výsledků vede místopředseda vlády Uhuru Kenyatta.

Volební komise vyvolala pobouření pokynem, aby do počtu odevzdaných hlasů byly započteny i neplatné volební lístky. Je jich velmi mnoho a mohou ovlivnit výpočet absolutní většiny, tedy také možnosti kandidátů zvítězit už po prvním kole. Nevýhodné to je hlavně pro Kenyattu, který prozatím nad soupeřem a současným premiérem Railou Odingou vedl s desetiprocentním předstihem. Ke zvolení je podle ústavy nutné získat většinu odevzdaných hlasů a zároveň nejméně 25 procent ve více než polovině z téměř 50 oblastí. Účast ve volbách byla sedmdesátiprocentní.

Volební komise od pondělka vydávala předběžné výsledky spočítané jenom z platných odevzdaných lístků. Nejméně 350 tisíc hlasů je neplatných. Přičítá se to tomu, že hlasování bylo pro Keňany příliš složité. Volili totiž do šesti různých úřadů a institucí, přičemž hlasy se odevzdávaly do oddělených uren. Rozhodovalo se nejen o prezidentovi, ale také o poslancích, senátorech, guvernérech, místních radách a o kvótě pro zastoupení žen v parlamentu.