La Línea protigibraltarskou politiku Madridu nechápe

Gibraltar - Gibraltar je dodnes územím Velké Británie. Své bohatství si však nenechává jen pro sebe, živí také tisíce Španělů. Jejich vláda ale moc velké pochopení nejeví a těchto pár kilometrů čtverečních chce stůj co stůj zpátky.

Gibraltar milovaný a proklínaný (zdroj: ČT24)

Gibraltar je spása pro hraniční město La Línea i pro celý region. Každý den míří na Gibraltar 10 tisíc držitelů španělského pasu. Pracují na stavbách, v obchodech nebo v domácnosti. Další tisíce dostávají britské důchody. 

Vláda v Madridu chce, aby Gibraltar byl znovu její. Španělská vláda proto přerušila s Gibraltarem styky. Prý je to daňový ráj a doupě pro spekulanty. Britové ale oponují, že je to nesmysl. 

A ani na radnici města La Línea pro tvrdohlavost centrální vlády pochopení nemají. „La Línea nemůže být obětí protigibraltarské politiky, kterou dělají v Madridu. Gibraltar pro nás není problém, je to naše šance,“ říká starostka Gema Araujová. 

Naschvály pociťují nejvíc obyčejní lidé. Zvlášť ti, co denně dojíždějí. To, co mají být důrazné kontroly proti pašování z Gibraltaru, považují za šikanu. „Kdyby měli aspoň trochu vůle, tak by to vyřešili. Pak bychom tady nemuseli tohle zažívat každý den. Někdy tu čekáme i šest hodin. Tohle je obrovská diskriminace,“ zlobí se dělník Manuel Márquéz.