Něco se chystá: K severokorejskému pobřeží nesmějí letadla ani lodě

Pchjongjang – Zákaz vstupu lodí a letadel do oblastí u svého východního a západního pobřeží dnes vyhlásila Severní Korea. Podle expertů chystá velké vojenské manévry, vyloučit nelze ani test rakety krátkého či středního doletu.

V úterý Pchjongjang varoval, že vypoví příměří, jež ukončilo korejskou válku z let 1950–53. Stalo se tak krátce poté, co se objevily zprávy, že USA a nejbližší spojenec Pchjongjangu Čína se dohodly na návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o nových sankcích, které mají potrestat KLDR za její únorový, v pořadí již třetí jaderný test. Rada bude hlasovat o rezoluci ve čtvrtek. Pchjongjangu vadí také probíhající společné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA.

Kim Čong-un se ženou
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kimova žena koncem loňského roku tajně porodila

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se podle jihokorejských médií stal koncem loňského roku otcem. Spekulace o tajném porodu Kimovy manželky Ri Sol-ču se objevily již dříve, KLDR ale zatím příchod Kimova potomka na svět oficiálně nepotvrdila.

„Lékaři zřejmě koncem loňského roku uměle vyvolali u Kim Čong-unovy manželky porod, nebo přistoupili k císařskému řezu, aby potomek přišel na svět v roce 2012, kdy uplynulo 100 let od narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena,“ uvedl nejmenovaný jihokorejský vládní zdroj, který citoval jihokorejský deník Čoson ilbo.

Pohlaví dítěte není známo. Vzhledem k tomu, že patriarchální komunistická Severní Korea narození dítěte doposud neoznámila, předpokládá se, že Kim má dceru. Kdyby se narodil chlapec, Severokorejci by podle odborníků již událost oznámili.

Spekulace o tom, že se Kim Čong-un dočkal dědice, se objevily již počátkem letošního roku. Zatímco na vzpomínkové akci u příležitosti výročí úmrtí Kim Čong-unova otce Kim Čong-ila 17. prosince se Kimova manželka Ri Sol-ču zdála být v pokročilém stádiu těhotenství, na záběrech z novoročních oslav měla na sobě kostýmek vínové barvy zdůrazňující její opět útlý pas.

Objevení Ri Sol-ču po boku Kim Čong-una znamenalo výrazný odklon od politiky Kim Čong-ila, který se nikdy na veřejnosti neukázal s žádnou ze svých manželek či partnerek.

Severní Korea je jedinou komunistickou dynastií na světě a Kim Čong-unův potomek by se mohl stát již čtvrtým v řadě vůdců téhož rodu. Ovšem v případě, že by to byla dívka, je následovnictví nepravděpodobné, uvedl list Christian Science Monitor. Všichni tři vládnoucí členové dynastie Kimů byli muži; ženy tak vysoké pozice v severokorejské společnosti běžně nezastávají.