Irák hlásí vítězství nad teroristy z IS v Mosulu. Z vlajek islamistů jsou trofeje

Irácká armáda slaví dobytí Mosulu (zdroj: ČT24)

V Mosulu se oslavuje porážka takzvaného Islámského státu (IS). Irácký premiér Hajdar Abádí dokonce přijel ozbrojeným silám pogratulovat k vítězství nad IS. Ještě v neděli vládní síly sváděly s islamisty v mosulském starém městě boje o poslední útočiště džihádistů v západní části města.

„Vrchní velitel ozbrojených sil (premiér) Hajdar Abádí přicestoval do osvobozeného města Mosulu a pogratuloval hrdinným bojovníkům a iráckému lidu k velkému vítězství,“ uvedl v prohlášení premiérův úřad. Očekává se, že Abádí ještě osvobození města oficiálně oznámí v proslovu k národu.

Dříve obávané černé vlajky teroristů ze samozvaného Islámského státu tak teď už slouží jen jako trofeje iráckých vojáků.

„Abú Bakr Bagdádí řekl, že si Mosul nenechá vzít. A podívejte se, kde stojíme teď. Jsme v Mosulu. Zašlapali jsme je do země a teď budeme pokračovat na Hawiju a Ramádí,“ poznamenal příslušník irácké federální policie Kadhim Husejn.

Oslavy v Mosulu
Zdroj: Ahmed Saad/Reuters

V neděli se nad starým městem Mosulu vznášel kouř a v ulicích ležela těla mrtvých bojovníků IS, informovala agentura Reuters. Bylo i slyšet občasné přestřelky a několik náletů.

Podle irácké státní televize vojáci dosáhli břehu řeky Tigris u posledního útočiště džihádistů v západní části tohoto druhého největšího města Iráku. Někteří islamisté se ve snaze uprchnout před postupujícími vládními silami vrhali do řeky, uvedla agentura Reuters.

Mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl státní televizi řekl, že třicet islamistů bylo zabito, když se pokoušeli uprchnout přes Tigris. Televize Al-Irakíja později informovala, že protiteroristické jednotky vyvěsily iráckou vlajku na nábřeží Tigridu ve starém městě po dobytí jedné z městských částí.

Porážku samozvaného Islámského státu v celém Iráku vyhlásil premiér Abádí už minulý týden. Učinil tak poté, co armáda dobyla ruiny mešity An-Núrí v historickém centru Mosulu, odkud vyhlašoval Abú Bakr Bagdádí chalífát. Některé oblasti země však ještě vláda pod kontrolou nemá.

Vyslanec USA: Celková porážka může ještě nějaký čas trvat

Zvláštní vyslanec Spojených států pro mezinárodní koalici Brett McGurk ale upozorňuje, že prioritou musí být celková porážka radikální organizace, která i přes viditelné zásadní úspěchy ještě může nějaký čas trvat.

„Veškerá pozornost musí zůstat upřena k nepříteli z takzvaného Islámského státu, který ještě není úplně poražen. Samotné osvobozování Hawiji bude velmi komplikované, nic nás ale od dokončení této mise neodradí,“ řekl McGurk.

Radikálové z takzvaného Islámského státu se kdysi druhého největšího města v Iráku zmocnili v červnu roku 2014. Ofenzíva s cílem získat Mosul zpět do vládních rukou začala na podzim. Z původních asi dvou milionu obyvatel uprchla téměř polovina, tisíce lidí zemřely.